Hans Aamnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Aamnes var lensmann i Harstad fra 1931 til 1960
Foto: Ukjent fotograf.
Lensmannsgården i Hålogalandsgate 16. Huset ble revet først på 1960-tallet for å gi plass for bygging av Harstad ungdomsskole. Opprinnelig ble det bygd i 1892 av kaptein Konrad Johnsens barn og ble solgt i 1912 til dampskipsekspeditør O. Bottolfsen. Lensmann Hans Aamnes kjøpte huset i 1933 av Astrid Walaas, Bottolfsens datter. Bildet er fra ca. 1935.
Foto: Ukjent fotograf.

Hans Jonassen Aamnes, født 16. august 1890 Tind i Meløy kommune, død 22. mars 1980, var lensmann i Harstad fra 1931 til 1960 med ansvar for kommunene Trondenes, Sandtorg, Skånland og Harstad. Dette var et av de største lensmannsdistriktene i Nord-Norge. Han var gift med Hjørdis Aamnes, født 22. januar 1903 i Sparbu, død 11. juli 1984. De hadde fire barn.

I Harstad var Aamnes aktivt med i politikken og ble valgt inn i Harstad bystyre 1934, 1937 og 1945 for partiet Venstre. Han var også mangeårig styremedlem i Harstad Sparebank i tillegg til å ha kommisjon for Hypotekbanken og Bustadbanken.

Under okkupasjonen nektet Aamnes å etterkomme tyskernes krav om medlemskap i NS. Da han nektet å gå inn i NS ble han arrestert i 1943 og sendt til Grini fangeleir og derfra til Sachsenhausen i Tyskland, og satt der til krigens slutt i 1945. I denne tiden var Christian Høyersten fra Kvæfjord konstituert som Aamnes’ stedfortreder.

Før han kom til Harstad

Da Hans Aamnes var halvannet år, omkom faren, Jonas Johnsen Tind, under fiske sammen med en yngre bror, og moren måtte sette bort Hans til fosterforeldre og slektninger, mens hun selv reiste rundt og sydde for folk. Hun giftet på seg nytt da Hans var 12 år, og den nye familien bosatte seg på stefarens småbruk på Åmnes i Helgeland. Etter endt folkeskole, gikk Hans på Nordmøre amtsskole i 1907-1908, og i 1911 tok han middelskole som privatist i Volda. Der var en lærer som konsekvent kalte ham Åmnes der han kom fra, noe som ga ideen til å skifte navn til Aamnes.

Som ungdom ble det til at Hans deltok i fiske sammen med bestefaren og stefaren. Deretter fikk han seg jobb som lensmannsbetjent på forskjellige steder fra Helgeland i sør til Finnmark i nord. Det var smått med betaling og han måtte ofte ta til takke med kost og losji som betaling.

I 1920-årene arbeidet han noen år som betjent hos Fylkesmannen i Nord-Trøndlag i Steinkjer, der han ble kjent med sin tilkommende kone, Hjørdis. De giftet seg i 1923 og flyttet til Bergen der han fikk jobb hos Fylkesmannen i Bergen og Hordaland. Her var de i seks år til han fikk en midlertidig lensmannsstilling i Hillesøy før han ble lensmann i Harstad.

Medarbeidere under lensmann Aamnes

Kilder

  • Eriksen, Herdis: «Lensmann i Trondenes» i Årbok for Harstad 2012
  • Broberg, Henrik: Da byen ble stille, Tromsø 2014

Eksterne lenker