Hans Gustav Vige

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skøyteløperen Hans Gustav Vige.
Foto: Ukjent.

Hans Gustav Vige (født 12. januar 1899 i Leksvik, 8. mai 1976 i Duval, Florida) var sjømann, maler, skipskaptein og skøyteløper.

Barne- og ungdomsår

Vige var sønn av Hans Olausen Vige og Gunelie Andreasdatter Rokhaug, og ble født i Leksvik på Fosen i Trøndelag. Han vokste opp på Rønningen i Leksvik og reiste til sjøs allerede som 16-åring. Han fikk da hyre på D/S Eldrid.

Ekteskap og familie

Han giftet seg med Wilhelmina Arline Handlee den 29. oktober 1929 i Duval, Florida. Wilhelmina og Hans G. Vige fikk disse barna:

  • Hans Gustav Vige
  • Christopher Handlee Vige
  • Alberta Vige

Årene på sjøen

Vige dro på sjøen under 1. verdenskrig og fikk tidlig føle krigen på kroppen. Skipet han var om bord i ble torpedert utenfor Frankrike. Han kom seg i en livbåt og ble reddet etter noen dager. Enda var ikke Vige fylt 20 år.

I årene etter 1. verdenskrig var Vige med på minst 25 anløp i New York med migranter. Han har jobbet på 7 forskjellige båter i denne perioden. To av disse var Blaamyra og The Flores. Han seilte i hovedsak fra Hamburg og Le Havre. Som oftest var Vige titulert kvartermester på disse turene. I denne perioden hadde han bostedsadresse i Brooklyn, New York, og bodde også der etter at han gikk i land i 1925.

Skøyteløperen

I perioden Vige bodde i New York, livnærte han seg som husmaler. Men han gikk også mange skøyteløp i Madison Square Garden og Central Park. Han startet skøytekarrieren i 1926 og skal ha vunnet 51 gullmedaljer og blitt verdensmester i lag. Blant de største seirene kan nevnes Metropolitan Championship i 1929.

Vige var medlem av Norwegian American Skating Club. På begynnelsen av 30-tallet trente han for å kvalifisere seg til OL i 1932. Uttaket skulle gjøres i Bergen, men dit kom aldri Vige, da sykdom satte en stopper for reisen.

Han ble kalt Nirmy av sine konkurrenter og ble en god venn av Sonja Henie. Han gikk også en gang mot Ivar Ballangrud i New York.

Deltagelse i kriger

Under 2. verdenskrig ble Vige kaptein på et transportskip. Han seilte i starten mellom USA og Nord-Afrika/Middelhavet med tropper og utstyr. Han var også med på invasjonen av Sør-Afrika ved Dakar. Senere seilte han til Murmansk. Dette var mye farligere og skipet ble utstyrt med luftvernkanoner. Under turene ble det skutt ned noen fly. Vige gjorde også tjeneste i Korea-krigen.

Livet i Florida

Vige flyttet til Jacksonville, Florida, i 1932. Her ble han først sjef for en malingsfabrikk og senere eier av en drive-in kino.

Kilder og litteratur

Eksterne ressurser