Harstad Acetylengassværk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rikard Kaarbø mente at gass var fremtidens lyskilde, men tok for en gangs skyld feil, og acetylengassverket hans ble etter noen år erstattet av elektrisitet.

Harstad Acetylengassværk ble etablert i 1899 og var ment å dekke behovet for gatebelysning i tettstedet Harstad. Men Trondenes kommune var ikke villig til å bekoste belysningen, og man løste behovet ved å danne et privat selskap. Det var (selvsagt) ordfører Rikard Kaarbø som sto bak initiativet. Han og hans meningsfeller mente at gass var fremtidens løsning og fullt konkurransedyktig med elektrisk strøm. Hans erfaring baserte seg på et gassanlegg han allerede hadde etablert for Harstad Mek. Verksted. Men denne gangen var han ikke fremtidsrettet nok. Gassen skulle vise seg å være både uhensiktsmessig og farlig. Snart innså man at elektrisk kraft var løsningen, og i 1908 ble det oppnevnt en komité som skulle utrede fremtidig satsing på lys til byen. Resultatet ble at Harstad Elektrisitetsverk ble etablert i 1909.

Kunstig lys har alltid vært et viktig samfunnsgode i vår del av verden. Og utviklingen av dette godet har gjennomgått flere viktige og til dels revolusjonerende forbedringer gjennom tidene. Dett var således et revolusjonerende gjennombrudd da parafinlampen kom på midten av 1850-tallet. Den ble en dominerende lyskilde for mange i bortimot 100 år.

Ved starten av 1800-tallet fikk elektrisiteten sitt gjennombrudd. Hammerfest var først ute i Norge med elektrisk gatebelysning i 1891. Tromsø var også tidlig ute og satset på dampdrevet elektrisitetsverk i 1898. I Harstad valgte man altså i første omgang gatelys basert på acetylengass før man endte opp med elektrisk kraft som ble fremført til byen i 1910.

  • FAKTA: Acetylengass oppstår ved at kalsiumkarbid kommer i berøring med vann.. Kalsiumkarbid i ren tilstand er en fargeløs, krystallinsk masse og utvikler en ubehagelig lukt når den tilsettes fuktighet.

Kilde