Heimen (Vestre Toten gnr. 60/9)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Heimen er en sentrumseiendom på Bøverbru i Vestre Toten kommune. Området er på ca. 930 m². Det har vært bensinstasjon og forretningslokale på Heimen, og nå er det bolig. Adressen er Gimlevegen 5.

Den første eier

Heimen ble delt fra Kluften i 1912.[1] Den nye eieren var Ole Mathiasen Aas. Han var fra en av Aasstuene ved Ås kirke. Han hadde like etter århundreskiftet bosatt seg på den nærliggende eiendommen Furuly. Der leide han ut lokale til telefonsentralen på Bøverbru, og ble selv oppsynsmann for telefonselskapet. «I 1912 ble han forfremmet til telefonformann og flyttet da til Brandbu», ifølge en avisomtale.[2] Aas og familien flyttet 30.juli 1912.[3] I forbindelse med jobbskifte og flytting solgte Ole M. Aas Furuly for kr 2 500 til Karl Kluften.[4] Kr 250 av pengene brukte han til å kjøpe Heimen, og selger var den nevnte Karl Kluften.[5]

Salg til kjøpmann Aas

Ole M. Aas tok aldri i bruk sentrumstomta på Bøverbru til eget formål. Han fortsatte å arbeide i Televerket hele det yrkesaktive livet, og ble boende på Brandbu fram til sin død i 1950.[6] I 1919 hadde han solgt Heimen for kr 700 til kjøpmann Nils Aas på Hjørnset, rett over vegen.[7] Nils Aas var av gardbrukerfamilien på Åsjordet, og ikke i slekt med Ole M. Aas.

Det ser ikke ut til at kjøpmannen satte opp noen permanent bygning på Heimen de første årene. Senere henvisning til «hestebinding» indikerer at plassen ble brukt til kundeparkering i en tid da hest med kjøretøy tok stor plass.

Bensinstasjonen

På 1920-tallet begynte tilpasningen til motorisert vegtrafikk. Nils Aas ønsket å selge bensin, og det finnes et dokument datert 1.juli 1925 og tinglyst 21.november 1927 som i seks detaljerte punkter viser Vegvesenets krav til kjøpmannen.[8] Siste punkt sier – som nevnt ovenfor – at det «... tillates indtil videre at opsætte en hestebinding omtrent paa den gamle bindings(tomt)plads.»

Markedet for bensin var ikke stort den første tiden. Ifølge Bilboken for Norge 1926 var det da 14 biler og bileiere på Bøverbru.[9] Trolig var det til å begynne med langt mellom bensinpumpene på Toten slik at omlandet ble større.

Bilbruken og bensinsalget økte med årene. Et bilde fra 1968 viser 3 bensinpumper. Bensinmerket var Esso. Bilolje på boks og lignende produkter fantes i en bod som var satt opp nær pumpene. Det var aldri permanent bemanning på bensinstasjonen; det var noen fra butikkbetjeningen som kom ut og ekspederte dem som skulle ha bensin. I praksis var gjerne én av de butikkansatte øremerket til å holde et øye med bensinpumpene.

Det er ikke dokumentert hvor lenge det ble solgt bensin på Heimen. Det vil være sannsynlig om det i hvert fall pågikk så lenge Nils Aas’ etterfølger Petter Tollefsrud drev forretningen, det vil si til 1971.

Forretningslokale

I 1981 ble det satt opp et forretningsbygg på 50 m² på Heimen, og en garnforretning ble etablert. Innehaveren Hanna Håkerud fortalte i et avisintervju i 1985 at lokalene fungerte godt, og at den lokale interessen for sying og strikking var stor og økende. «Det kommer så mye trivelig folk innom, så det har vært en forhøyelse å drive denne vesle butikken» sa hun.[10]

Fra 1989 kom Arnhild Fjeldstadsveen inn i bildet.[11] Vareutvalget i butikken ble utvidet til også å omfatte blomster.

Bolighus i et nytt årtusen

Rundt årsskiftet 2002/2003 kunne lokalavisen fortelle om eierskifte på Heimen.[12] Ny eier var Stig Morten Borglund; et navn som er kjent fra før på det lokale eiendomsmarkedet.

Vestre Toten kommune innvilget bruksendring fra forretningsbygg til bolig.[13] Det er som bolig eiendommen nå (2023) blir brukt.

Bensinpumpene på Heimen på Bøverbru 1968. Gimlevegen på skrå gjennom høyre del av bildet. Forretningsbygningen Hjørnset lengst til høyre. Bedehuset/Musikkhuset i forgrunnen.
Foto: Widerøes Flyveselskap. 1968

Referanser


Koordinater: 60.6655022° N 10.67321202° Ø