Hjalmar Theigler

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dødsannonse for Hjalmar Theigler i Social-Demokraten 24. oktober 1918.

Hjalmar Fredrik Theigler (født 11. februar 1864 i Biri, død 20. oktober 1918 i Bærum) arbeidet ved Høvik Glassverk i Bærum, og politisk aktiv på høyresida.

Han var født inn i fabrikksamfunnet på Biri Glassverk, som sønn av glasspuster Hans Jørgen Theigler og dennes første kone Lisa Ursulia Theigler. Etter at interessentselskapet som eide Biri Glassverk valgte å legge ned det, for å satse på Høvik Glassverk i Bærum, dro familien dit. Både Hans Jørgen og barna Hjalmar, Joachim, Bastian og Osvald ble arbeidere på Høvik Verk og stifta hver sine familier her, mens søsteren Laura ble gift med verkssmeden Hans Arnesen. Alle sammen bodde også på verket.

Hjalmar Theigler ble mester i glasspusterfaget. Han ble gift med Maren Sofie f. Martinsen (1851–1912), som var tolv år eldre enn ham. De fikk én datter ved navn Anna som også begynte ved Høvik Glassverk, som lampepakker. I verkssamfunnet var Hjalmar også styremedlem i Høvik kooperative Selskap.

Theigler var politisk liberalkonservativ. I 1905 underskreiv han på et opprop for å stemme ja til monarki i folkeavstemningen om dette temaet, med følgende bottom line: «Med jo større Enstemmighed vor Tilslutning gives, des stærkere hævder vi Norge en fremskut plads inden Kulturnationerne». I 1909 var han med på å innby til stiftelsen av Østre Bærums liberale forening, hvor han også kom inn i styret. Østre Bærums liberale forening var en partiforening og jobbet med stortingsvalg, mens Østre Bærums kommunale velgerforening jobbet med kommunevalg. Theigler var styremedlem også her. I kommunevalget i 1910 var han nominert på 8. plass for Østre Bærums kommunale vælgerforening og Østre Bærums frisindede venstreforenings listeSamlingspartiet») og ble valgt som andre vara. Han ble ikke renominert til kommunevalget i 1913, og kom på tale som kandidat for den nye Østre Bærums upolitiske vælgerforening, men ønsket ikke å stille som valgkandidat for dem.

Kilder og litteratur