Hans Jørgen Theigler

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Jørgen Theigler (født 1831 på Jevnaker, død 1905) var arbeider ved Biri Glassverk og seinere Høvik Glassverk i Bærum, og ble stamfar for en stor familie på sistnevnte sted.

Han var født inn i fabrikksamfunnet på Hadeland Glassverk, men som voksen måtte han til Biri Glassverk for å få jobb—han var glasspuster av yrke. Biri var eid av samme interessentselskap som Hadeland. Seinere la selskapet ned Biri Glassverk; i stedet ble det satsa på Høvik Glassverk i Bærum. Hans Jørgen Theigler kom dermed hit, og sto i arbeid som galvanisør til sin død i 1905.

I 1875 var han gift med Lisa Ursulia Theigler. Etter at hun døde gifta han seg på nytt i januar 1899 med Elen Marie Hansen, som også hadde mista sin ektefelle. Han hadde mange barn fra første ekteskap; i 1875 bodde Joachim, Bastian, Hjalmar, Laura og Inga i husholdet. Det spesielle var at både Joachim, Bastian, Hjalmar og en fjerde sønn ved navn Osvald ble arbeidere på Høvik Verk og stifta hver sine familier her, og Laura ble gift med verkssmeden Hans Arnesen.

Kilder og litteratur