Holmen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmen stasjon før oppgraderingen i 1995, med Holmengrenda til høyre og Øvre Smestadvei til ventre. Stasjonsveien bak med de to blokkene i nr. 64 og 66, tilhørende Snippen boligfelt, i øvre, venstre bildekant.

Holmen stasjon er en stasjon på RøabanenHolmen og som ligger mellom Makrellbekken og Hovseter, rundt 600 meter til de begge. Stasjonen ligger 6,1 kilometer fra Stortinget, 119,4 moh. og åpnet da banen ble forlenget til Røa stasjon i 1935.

Da stasjonen ble anlagt var det dobbeltspor med perronger på begge sider med små leskur. I 1950-årene ble det ved det nedovergående sporet mot Oslo sentrum erstattet av et større kombinert med Narvesen-kiosk, tegnet av arkitektene Bernt Heiberg og Ola Mørk Sandvik.

Da banen ble oppgradert og modernisert til metrostandard med strømskinnedrift 18. mai 1995, var det aktuelt å skulle legge ned stasjonen og den gamle kiosken var allerede revet. Men stasjonen fikk i stedet undergang under banen, slik at det ikke lenger var et plankryss som tidligere og forbindelsen for gående mellom Holmengrenda og Øvre Smestadvei ble opprettholdt. Perrongen ved vestgående spor (mot Røa) ble forlenget og perrongen ved sporet i retning av Oslo senrum ble flyttet sørover, forlenget og fikk nytt leskur. Arkitekt for den nye stasjonen var Arne Henriksen.

Kilder


Koordinater: 59.94584° N 10.66784° Ø