Holmenkollen turisthotell

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Holmenkollen turisthotel»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det andre Holmenkollen Turisthotel.
Eksteriør.
Ved inngangen mot vest.
Foto: Marthinius Skøien (1896-1910).
Kongesalongen.

Holmenkollen turisthotell kan vise til to hoteller som lå samme sted, hvor det idag er parkeringsplass foan VM-huset fra 1982. Fundamantet til det siste av hotellene er fortsatt godt synlig i terrenget.

Det første hotellet

Det første hotellet ble oppført i den nasjonalromantiske dragestilen, tegnet av Holm Hansen Munthe og ble oppført i 1889 for blant andre Ingebrigt Christian Holm og Alfred Larsen. Denne bygningen var blant denne stilens gjennombrudd i Norge, men brant allerede i 1895.

Det andre hotellet

Det neste hotellet ble også oppført i dragestil året etter, i 1896. Arkitekt for dette var Ole Sverre. Den kunsterniske utformingen var omfattende:

Den store spisesal: Treskjærearbeider av billedskjærer John Borgersen (1863–1930). Utskårne takbjelker og et musikkgalleri. Rike utskjæringer i dragestil. En mindre sal forbundet med denne via fire rundbuede portalåpninger med drageornamenter. Figurscener som illustrerer sagnet om Sigurd Fåvnesbane på nedre del av portalstolper.

Eventyrværelset: Dekorert av kunstner Gerhard Munthe. Rommet skulle gi den besøkende et inntrykk av å være bergtatt. Alle rommets vegger var dekket av bilder bygd over de store ledemotivene i norske folkeeventyr og viser. De var innfattet i svarte rammer med linjer og punkter som minnet om stjerner på et himmelkart. Fargemessig var dekorasjonene holdt nært til fargeharmoniene i norsk bondekunst. Over utgangsdør til veranda fantes et vindu som forestilte en ugle, og på begge sider av dette et eventyrslott.

Salongen: Innfelte malerier av norske landskaper, utført av Eilif Peterssen (1852–1928), Jacob Gløersen (1852–1912), Gerhard Munthe, Christian Skredsvig og Otto Ludvig Sinding (1842–1909).

Peisestuen: Bjelkevegger dekorert med humoristiske malerier, av Theodor Kittelsen. Kunstneren var opprinnelig forespeilet frihet til selv å skjære dekorasjonene. Kittelsen mottok i 1897 følgende i brevs form fra Munthe: «Dine 'Fjeld-trampere' paa Holmenkollen er virkelig fortræffelige; men jeg blev skuffet over, at Du ikke havde faaet hele Værelset at decorere. Jeg mener i Farve og Indramning. Maleren har smurt Lort over hele Væggene forresten, og det er ikke tiltalende. Du maa se til at faa dette forandret siden engang.»

Kongesalonen: Portretter av det bernadottske kongehus, samt av kong Haakon VII og dronning Maud.

Ditmarkskerstuen: Rikt utskårne eikepaneler i barokk- og rokokko-stil. I taket seks innfelte oljemalerier med hovedsakelig bibelske motiver.

Spisestuen: Utskårne møbler i gammelnorsk stil.

Røgeværelset: Malerier av Gustav Wentzel, Jacob Bratland, Gerhard Munthe og andre.

Telemarksstue: Et lyst rom dekorert i norsk bonderokokko. En del antikke utskårne skap og ølboller.

Annen bruk av navnet

Også det nye hotellet brant, 10. juli 1914, som følge av lynnedslag og ble ikke gjenoppført. I stedet endret Holmenkollen Sanatorium navn til Holmenkollen Turisthotel og Sanatorium, selv om virksomheten fra da av ikke lenger ble drevet som et sanatorium med kurativ virksomhet. Da dette hotellet igjen åpnet i 1948 etter krigen, hadde det fram til 1982 navnet Holmenkollen Turisthotell, før det fikk dagens navn Holmenkollen Park hotell.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.96188° N 10.66672° Ø