Hvitsten kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Hvitsten kapell)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvitsten kirke
Sted: Hvitsten i Akershus
Byggeår: 1902/1903
Periode: Dragestil
Arkitekt: Harald Sundby
Materiale: Tre
Sitteplasser: 172
Hvitsten kirke.
Foto: Torstein Furnes, 2006

Hvitsten kirke er en langkirke fra 1903 i Hvitsten i Vestby kommune i Akershus. Byggverket er i tre og har 172 plasser. Den ble opprinnelig titulert som kapell.

Kapellet ble gitt til Hvitstens befolkning av skipsreder Petter Olsen og hans hustru Bolette. Det ble innviet av biskop Anton Christian Bang i februar 1903, etter at bygningen ble ferdig i september året før.

Ekteparet Olsen gav i 1887 et bedehus til lokalsamfunnet. Det var innredet i et ombygget bolighus av tømrer Kristoffer Andersen, som skal ha vært fra Bohuslän. Lokalet ble brukt av de prestene i området og av tilreisende predikanter. Bolette Olsen tenkte etter en tid på å utvide bedehuset, men tomten var for liten.

Arkitekten Harald Sundby fra Sundby gård i Vestby fikk jobbet med å tegne kapellet. Han valgte dragestil med stavkirken som forbilde. Grunnmuren ble oppført av murer Lorentz Olsen, og under alteret ble det murt inn en boks med forskjellige gangbare mynter og en beretning om kapellets bakgrunnshistorie som tidskapsel. Kristoffer Andersen ble også denne gang hyret inn som tømrer, og han begynte i desember 1901 sammen med sønnene Melin og Anders og de lokale arbeiderne Anton «Politi-Olsen» Olsen og Johannes Olsen. En tolv år gammel gutt, Peter Berthelsen, var med som håndlanger. Han døde brått sommeren 1902, og det var i hans begravelse av kapellets klokker for første gang ble brukt.

Materialene ble levert fra den lokale Grøstad sag og fra Kristiania. Taket ble tekket med Vosseskifer, mens Arne Rønnild lagde dører og vinduer. Benker, altertavle, prekestol og døpefont ble laget av snekker Christoffer Andresen, mens orgelet ble levert av orgelbygger Jørn Filtvedt fra Filtvedt gård i Vestby. Lamper, hellige kar og 24 særkalker i sølv ble gitt av Olsen-familien.

Klokkene ble levert av Olsen-Nauen i Tønsberg, og har innskrift med årstallet 1902 og givernes navn.

Altermaleriet viser Jesus i Getsemane, og er malt av den lokale kunstneren Borghild Røed-Lærum, som var datterdatter av Bolette og Petter Olsen, og ble født i Hvitsten i 1877. Det er også fem malerier av Oscar Wergeland. Han er ellers mest kjent for sitt Eidsvoldsmaleri på Stortinget; Wergeland bodde en tid i Hvitsten.

Litteratur

Koordinater: 59.599241° N 10.658534° Ø