Ida Becker (1917–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ida Becker, fra Våre falne.

Ida Becker f. Goldmann (født 4. februar 1917 i Litauen, død 3. mars 1942 i konsentrasjonsleir) var husmor i Bergen. Hun ble sendt i konsentrasjonsleir høsten 1942, og antas å ha blitt drept kort tid etter ankomst.

Hun var datter av Samuel Goldmann og Fradda Goldmann f. Singold, og ble født i Vilnius i Litauen, en by som hadde en stor jødisk getto.

Ida Goldmann kom til Norge i 1937. Hun ble i 1939 gift i Bergen med Israel Josef Becker, og de fikk i 1941 sønnen Samuel (1941–1942).

Under jødeaksjonen høsten 1942 ble Ida, Israel Josef og Samuel Becker arrestert og deportert til Tyskland. Også hennes svigerforeldre, Hille Eliezer Becker og Judith Nina Becker samt svigerinna Ada Abigael Becker ble sendt i konstrasjonsleir. Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde med denne familien, men mangelen på spor tyder på at alle seks ble drept kort tid etter ankomst til leiren.

Leiligheten deres ble beslaglagt, sammen med inventar taksert til kr 3577. Beslaget ble etter en tid oppheva, men ettersom familien Becker var borte ble leiligheten gitt til en kontorsjef som selv hadde fått sin leilighet beslaglagt av Sipo.[1]

Det er lagt ned snublestener til minne om Ida, Israel Josef og Samuel Becker, samt over tre medlemmer av den jødiske familien Müller, utafor Welhavens gate 36 / Møhlenprisbakken 4a i Bergen.

Referanser

  1. Bruland 2017: 514.

Litteratur


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Ida Becker (1917–1942) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.