Industri og kulturminner ved Tangenelva og Bjerke Bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk


Industri og kulturminner ved Tangenelva og Bjerke Bruk er en av løypemulighetene som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Enebakk kommune i Akershus.

Løypen langs Tangenelva går fra Vestbygodset i Ytre Enebakk langs vassdraget mellom Våg og Mjær der det lå flere sager på 1700-tallet, via turstien fra Vestby bru til Tangen bru med mulighet for avstikkere til Frørenseriet, Mari kirke og gamleskolen på Bjerkely. Etter dette kan man følge Bjerkevassdraget videre til Bjerke bruk og Bråtendammen. Videre til husmannsplassene og hytten i Gjevelsrud skog der Max Manus i perioder holdt til under den annen verdenskrig.

Stoppesteder underveis

Vestbygodset

Vestby gård i Enebakk

Frørenseriet i Enebakk

Frørenseriet i Enebakk

Ytre Enebakk mølle

Ytre Enebakk mølle

Nedre Foss (husmannsplass)

Paul Thrane kjøpte Storgata 3 i 1786, og i hans tid ble dette et sentrum for byens musikkliv. Hans sønn, komponisten Waldemar Thrane, trådte sine barnesko her. Thranes hus er bevart, men det er satt en ny fasade foran og det er noe ombygd.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Paul Thrane (født 5. desember 1751, død 15. februar 1830 i Fredrikstad) var handels- og embetsmann og en sentral person i Christianias kulturliv.

Han var sønn av sersjant og senere gårdbruker Ole Johannesen Næs (f. 1720) og Elisabeth Sophie Olsdatter Thrane (1722–1800), og vokste opp på husmannsplassen Nedre Foss i Enebakk.

I 1778 ble han gift med Kirstine Marie Dørcher (1758–1795), datter av kjøpmann David Dørcker og Dorothea von Bessen

Paul Thrane ble den 25. august 1795 gift for andre gang med Judithe Abigael Clausen (1775–1833), datter av kjøpmann Paul Clausen og Anne Marie Sand.

Han hadde hele tjue barn, hvorav hele seksten vokste opp. Mest kjent er Waldemar Thrane som ble komponist og David Thrane som ble riksbanksirektør og var far til Marcus Thrane.

Gravhauger på Foss

Gravhauger på Foss i Enebakk

Sagstua

Sagstua (Enebakk)

Aksel Bråtens Hjulmakerverksted

Aksel Bråtens Hjulmakerverksted

Vestby sag

Vestby sag

Badstua i Ytre Enebakk

Badstua i Ytre Enebakk

Mari kirke

Mari kirke

Bjerkely skole

Bjerkely skole (Enebakk)

Tangen bru

Tangen bru

Sverre Smeds hus

Sverre Smeds hus


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Industri og kulturminner ved Tangenelva og Bjerke Bruk er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.