Ingeborg Nilsdatter Gyldenløve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingeborg Nilsdatter Gyldenløve var en adelig frue og godseier som levde på 1500-tallet. Hun var trolig født omkring 1507[1] og var datter av riksråd Nils Henriksson Gyldenløve og Inger Ottesdatter Rømer (Henrik Ibsens «Fru Inger til Østeråt»).

Hun ble gift med den danske adelsmannen Peder Hansen, som var lensherre i Akerhus, og som i årene omkring 1540 bygde opp en stor godssamling med tyngdepunkt på Eiker. Som setegård valgte de Foss på Eiker.

Etter at ektemannen døde i 1551, satt Ingeborg som enke på Foss i 46 år. I denne perioden måtte hun ved flere anledninger forsvare godset mot søksmål fra flere av dem som hadde solgt gårder til Peder Hansen og som ønsket å gjøre om handelen fordi de mente at han hadde gått ulovlig fram. Ingeborg greide imidlertid å holde godset samlet, men måtte godta å betale erstatninger. Ingeborg døde først i 1597 og skal altså ha blitt 90 år gammel.

Sønnen, rikskansler Hans Pedersen brukte en annen av gårdene på Eiker, Sem som sin setegård, men etter morens død overtok han også Foss. Datteren Margerthe Pedersdatter ble gift med Anders Huitfeldt, og de arvet gods i Hurum med gården Tronstad som setegård.

Referanser

  1. En del slektshistoriske nettsteder oppgir 1512

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Ingeborg Nilsdatter Gyldenløve inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!