Isak Shotland (1907–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Isak Shotland (1906–1943)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva, Isak og lille Harry Simon Shotland.
Foto: Ukjent fotograf.
Isak Shotland (nr 2 fra høyre i bakre rekke) omtales i TILs Adelskalender som «en utrolig god fotballspiller, langt forut for sin tid», med «ferdigheter som fikk både medspillere og publikum til å måpe». Hans klubbrekord, med 60 m sprint på 7,5 sek., satt i 1929, stod fortsatt i 2013.
Foto: Ukjent fotograf.
Familien Shotlands forretning i Tromsø, AS Beklædningsmagasin, er i hus nr. 2 fra venstre.
Foto: Ukjent fotograf.
Minnetavle i Tromsø over jøder fra byen som ble drept i tyske konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig.
Foto: Ukjent fotograf.
Shotland-familien bodde flere steder i Troms, bl.a. på Senja der de drev egen forretning. Her handelsbrevet som ble utstedt på fru Rose Shotland i Berg kommune på Senja 1930. (Kilde: Henrik Broberg.)

.

Isak Shotland (født 28. mars 1907 i Trondheim, død 24. februar 1943 i Auschwitz) var kjøpmann i Harstad. Shotland bodde sine første år i Trondheim, som sønn av Rose og Meier Lieb Shotland. Foreldrene var jøder, født i Litauen, den gang en del av Det russiske imperiet.

Han ble gift i Trondheim i januar 1940 med Eva Glick, født i Trondheim i 1909. Hennes foreldre het Kalman Glick og Rakel Glick f. Bekker. Familien tilhørte den mosaiske menigheten i Trondheim. Kort tid etter bryllupet brøt 2. verdenskrig ut, og på sommeren 1940 ble Harstad invadert av det tyske naziregimets hær, og verden ble snudd på hodet for alle jøder.

Isak Shotland deltok som sersjant i bn-staben til major Nils J. Hunstad under kampene om Narvik 9. april til 10. juni 1940.


Familien bodde på flere steder i Troms

Meier Shotlands familie har trolig flyttet flere ganger, også etter at de en gang etter 1910 forlot Trondheim. Blant stedene de bodde var Harstad. Rosa (Rose?) Shotland fikk handelsbrev for å drive Gryllefjord Herreekvipering A/s i 1930. Forretningen ble avviklet i 1937.

Ifølge Handelskalenderen tok Isak realskoleeksamen her før familien bosatte seg Tromsø sommeren 1923. Her tok Isak handelsutdanning og arbeidet i familiens bedrift AS Beklædningsmagasin. Samtidig med dette ble han en høyt verdsatt fotballspiller på Tromsø Idrettslag (TIL), hvor han spilte fra og med 1923-sesongen og i 12 år fremover. Han spilte også på det nordnorske landsdelslaget som fra 1930 spilte årlige kamper mot Nord-Sverige. I 1931 vant nordmennene med 3-2 i en kamp i Narvik. Målscorere var Isak Shotland, TIL, Oskar Syvertsen, Nor og Aksel Olsen, HIL.

Høsten 1935 kom Isak Shotland tilbake til Harstad, der han sammen med Reidar Brandeggen, en tidligere lagkamerat og keeper på TIL startet AS Centrum Herreekvipering i Edvin Thorbergsens eiendom i Strandgata 12. Etter en tid drev han butikken alene.

Auschwitz

Den nyetablerte Shotland-familien hadde sitt hjem i Hvedings gate 3 i Harstad. Eva Shotland fødte i august 1941 en sønn. Han fikk navnet Harry Simon.

26. oktober 1942 ble Isak Shotland hentet i sitt hjem og satt i arrest og skulle aldri komme til å se kona og sønnen igjen. Han ble sendt til Falstad fangeleir i Ekne ved Levanger, så til Berg leir ved Tønsberg, før han den 26. november befant seg om bord på D/S «Donau». «Donau» fraktet 532 jøder fra Oslo til Stettin. Ferden videre gikk med tog. 1. desember ankom han Auschwitz konsentrasjonsleir. Isak ble vurdert som arbeidsdyktig, og unngikk dermed gasskammeret, men ble drept den 24. februar 1943.

26. november 1942 ble også Eva og sønnen Harry Simon arrestert. Etter planen skulle også de fraktes til Stettin med «Donau», men transporten deres ble forsinket, og de rakk ikke fram. De ble internert på Bretvedt leir i Oslo fra ankomst 3. desember frem til at de ble skipet til kontinentet med M/S «Gotenland» den 25. februar 1943. Eva og Harry Simon ankom Auschwitz 3. mars og ble gasset i hjel samme dag.

Minnestøtte i Tromsø

Jødeforfølgelser var ikke noe nytt. Forfølgelser og drap i Øst-Europa var bakgrunnen for at mange flyktet vestover, bl.a. til Norge. Ifølge Henrik Broberg, Tromsø, som har skrevet om foreldregenerasjonen til Isak og Eva, var de jødiske bosettingene i Nord-Norge verdens nordligste utbredelse av den jødiske kulturen. Han mener også å ha kopier av et dokument som viser at Isaks mor, Rose Shotland, hadde fått utstedt handelsbrev «på Senja et sted – antakelig Torsken?». Så det er sannsynlig at Shotland-familien hadde flyttet en del rundt i Troms, der de til sammen bodde i nesten 20 år.

På ei minnestøtte over jøder fra Tromsø som ble drept under krigen er også Isak Shotland oppført. De andre med samme etternavn er hans foreldre og søsken. Den Eva Shotland som er oppført på støtta, er Isaks søster og ikke hans kone (opprinnelig Eva Glick).

Når Isak ble tatt med på støtta, skyldes det ikke bare hans slektskap til de andre jødiske ofrene i Tromsø, men også det at han hadde bodd i Tromsø i 13 år (1923-35) og også etter at han flytta til Harstad holdt kontakten med familie og venner i Tromsø. Som mangeårig fotballspiller var han også en kjent person i byen og i nordnorsk idrettsliv.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Isak Shotland (1907–1943) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.