Isfjorden i Rauma

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Isfjorden)
Hopp til navigering Hopp til søk

Isfjorden i Rauma, lokalt bare Isfjorden, er et tettsted og en fellesbetegnelse for flere små grender i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet eller bygdesenteret ligger på Hen. Bygda omkranser den omtrent seks kilometer lange Isfjorden, og strekker seg østover, omtrent én mil innover Grøvdalen og Dalsbygda. Noen andre grender er Liabygda, Engan, Stein Tokle Hatlen Kavli, Melbø og Moa.

Natur

Bygden er omkranset av flere spektakulære fjelltopper, bl.a Kirketaket, Juratind, Store Venjetind og Romsdalshornet. Elvene Isa, fra Grøvdalen, og Glutra, fra Dalsbygda, møtes og renner den siste biten sammen ut i Isfjorden. Begge er regnet som gode lakseelver. Kvanndalen er en sidedal til Dalsbygda. Mot vest kneiser Vengjetindan og i sør endre dalen i Kvanndalstind med Torshammeren. Dalen regnes som en naturperle, og er ennå fri for menneskelige inngrep som kraftlinjer og veier. Vengedalen er en sidedal, mot sør. Det er ni kilometer bilvei (bomvei) opp til Vengedalsetra og Vengedalsvatnet. Fra enden av bilveien er det en kort oppstigning på omtrent 100 høydemeter til Litlefjellet (800 meter), herfra er det utsikt rett over mot Trollveggen og ned Romsdalen til Åndalsnes. Dalen brukes som utgangspunkt for fjellklatringStore Venjetind og Romsdalshorn. Østover går det en sti over fjellet til Meringdal i Nesset kommune.

Nordlands-handelen

Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vugge» i Norge, grunnen til dette var at det var det en utstrakt Nordlands-handel. De fleste av Nordlandshandelerne i Rauma, kom fra den forholdsvis lille bygda Isfjorden. Denne handelen ga bygda en enorm optimisme og det blomstret opp med skomakerverksteder og det ble sydd klær nær sagt i alle hjem. Nordlandshandelen utløste et enestående håndverksmiljø. Varene var opprinnelig hjemmeproduserte, men etterhvert ble det etablert flere fabrikker. Dette gjorde at Isfjorden senere har blitt kalt konfeksjonsindustriens vugge i Norge. En av konfeksjonsfabrikkene er bevart som minne og industrimuseum, Konfeksjonsmuseet, den tidligere Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk.

Eksterne Lenker

www.isfjorden.com