Iver Rasmussen Eide

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto: ukjent

Iver Rasmussen Eide (født på Stene på Averøya 10. april 1874, død på EideNordmøre 2. januar 1951) regnes for å være grunnleggeren da steinindustrien på Eide hadde sin start i 1904. Iver Rasmussen Eide ble i 1936 tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats.

Iver Rasmussen Eide er gravlagt fra Eide kirke.

Steinindustrien på Eide

Etter bybrannen i Ålesund, natt til lørdag 23. januar 1904, ble det bestemt at byen skulle bygges opp i et ikke brennbart materiale. Det var foranledningen til steinindustrien på Eide. Etterhvert ble det levert mye stein til gjenoppbygningen av jugendbyen. I begynnelsen ble det bearbeidet marmor til bruer for vei og jernbane. Et pionerprosjekt var byggingen av Raumabanen gjennom Romsdalen – særlig konstruksjon og oppsetting av Kylling bru ved Verma. Men det ble også levert stein til forskjellige bygg rundt om i landet. Rundt 1918 begynte produksjonen av gravmonumenter. Dette ble etter hvert en storindustri. Små steinindustrivirksomheter ble etablert mange steder i bygda. Det ble sagt at det i «alle» naust og låver på Eide ble det hugget stein.

Flere store bedrifter for bearbeiding av stein drives av etterkommere av Iver R. Eide. Steinindustrien er den største næringen i Eide kommune, og kommunen har omtrent halvparten av markedet for all bearbeidet stein i Norge [1]. Flere steder er det også kalk- og marmorbrudd i fjellet.

Referanser

  1. Tall fra 2005