Jørgen von Cappelen Knudtzon (1784–1854)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørgen von Cappelen Knudtzon
Foto: Trondheim byarkiv

Jørgen von Cappelen Knudtzon (født 28. april 1784 i Trondheim, død 29. juli 1854 i Paris) var forrretningsmann og kunstmesen.

Bakgrunn

Knudtzon var født i Trondheim som sønn av kjøpmann, etatsråd Hans Carl Knudtzon og Karen Müller (1752–1818), og var bror av blant andrte Broder Lysholm Knudtzon (1788–1864) og svoger til Lorentz Johannsen (1769–1837).

De var blant Trondheims rikeste familier. Farfaren til Jørgen var borger Nicolay Knudtzon i Flensburg, og flere håpefulle i familien reiste herfra til Trondheim for å søke lykken. Faren kom til Trondheim bare 16 år gammel og ble i voksen alder en rik medinnehaver av et av Trondheims største handelshus, det lysholmske handelshus fra 1777. Han var kjent for sine store, overdådige selskaper, og kjent for å være svært kultivert med stor interesse for kunst og musikk.

Virke

Allerede bare ti år gammel ble han i 1794 innskrevet som kadett på egen kost ved Landkadettkompaniet i København. Men han trivdes ikke i dette systemet og vendte hjem etter fire år, og faren noterte at dette var «på grunn av ulyst mot den militære løpebane».

Året etter reiste han til Hamburg for å utdanne seg til kjøpmann, og han ble boende her i flere år. Han var medeier i farens handelsfirma Hans Knudtzon & Co., som at han hadde stor økonomisk uavhengighet, og han oppholdt seg store deler av livet på reiser i utlandet, hvor han samlet kunst og fungerte som mesen. Etter farens død ble firmaet ledet av hans svoger Lorentz Johannsen.

Gravminne på Cimetière de Montmartre i Paris, reist av en venn, sannsynligvis skotten Alexander Baillie som han traff i 1805 og siden levde sammen med.
Foto: Pål Giørtz (2021).

Knudtzon reiste ut som kargadør på et av farens skip til Nederlandsk Ostindia (nåværende Indonesia), og senere til Vestindia som mål. dette skipet forliste og passasjerene led stor nød før de ved Jamaica ble reddet av et britisk skip. Ombord på redningsskipet møtte han den unge, og som Knudtzon, økonimisk uavhengige skotten Alexander Baillie, og disse hadde siden et nært og uadskillellig vennskap som varte helt til Knudtzons døds død 49 år senere. De var på stadige reiser, hvor de besøkte det meste av Europa, i middelhavsområdet, samt Midtøsten og India. I 1814 hadde de en audiens hos Napoleon på Elba.

De tilbrakte som regel vinterene i Roma eller i Napoli hvor de hadde et hus stående. Hvert tredje år besøkte Knudtzon og Baillie Norge hvor de bodde på Lillegården i Trondheim.

Fra 1815 og fram til kunstnerens død 1844 var han en nær venn av den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. Knudtzon, som hadde de rette forbindelsene, sørget for at Thorvaldsen fikk bestillinger og passet også på at den ellers svært omtrentlige kunstneren leverte i god tid.

Kilder