Jacob Aamdal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Aamland
Foto: Norske skolefolk (1952)

Jacob Georg Beck Aamdal (født 25. juni 1891 på Lista, død?) var lærer og skolestyrer. Lengst var han på Modum. Aamdal, som ble tildelt Kongens fortjenstmedalje, var også kordirigent og ga ut en del korsanger. Han stifta dessuten Strand Småbrukarlag.

Aamdal var gift med Bertha f. Vathne, datter av bonde og skipper T. G. Andreassen Vathne og Renze f. Midthassel.

Bakgrunn

Han var sønn av bonde Reinert Aamdal og Gesine Amalie Aamdal. Jacob Aamdal gikk først på landbruksskolen i Søgne (1911) og tok deretter middelskoleeksamen i Farsund (1913). Året etter ble han uteksaminert fra Elverum lærerskole. Da det i 1961 ble avduka en bauta av skolebestyrer Olav Schulstad på Elverum, holdt Jacob Aamdal tale, på vegne av tidligere elever.

Lærergjerning

Jacob Aamdal var som nyutdanna (1914-16) vikar forskjellige steder. I åra 1916-20 arbeidde han ved Hassel skole på Lista, deretter ved Bilitt skole i Borge (1920-21) og Åmdal skole på Lista (1921-24). Mens han var på Lista, var Jacob Aamdal også lærernes representant i skolestyret. Fra 1924 var Aamdal ansatt ved Strand skole, ÅmotModum. Han ble seinere skolestyrer, og ble på Modum til han gikk av med pensjon.

Sang og musikk

Han leda flere kor og ble tildelt ei rekke stipend. I 1928 fikk Aamdal Modum sangerforbunds stipend for å delta i en sangkonkurranse i Skien, og året etter fikk han Norges Landssangerforbunds stipend for å være med i en dirigentkonkurranse i Oslo. Han studerte i to semestre fiolinspill hos Kobberstad og Svensen.

Kilder og litteratur

Espeland, Arne: Norske skolefolk (første utgave), Dreyer forlag, Stavanger 1934. Digital versjonNettbiblioteket

Eksterne lenker