Jacob Bodd (f. 1894)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jacob Bodd»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jacob Bodd, fra Våre falne.
Snublesteiner utafor Calmeyers gate 15B i Oslo. De fire for familien Bodd ligger lengst til venstre.
Foto: Vidar Iversen (2015).

Jacob Bodd (født 29. april 1894 i Litauen, død ved årskiftet 1942/1943 i Auschwitz) var rabbiner og kantor i Oslo. Han og hans familie ble arrestert under jødeaksjonen, og alle ble drept i konsentrasjonsleir.

Han ble født i Zidikai i Litauen, og var sønn av Isak Perez Bodd som kom til Norge omkring 1900. De tilhørte en av flere slekter i Norge ved navn Bodd. I 1928 ble han gift i Trondheim med Kaja Pauline Klein, som var datter av Hennoch Klein og Anna Ruth Paltiel. De fikk to barn, begge født i Trondheim:

i 1931 ble Bodd rabbiner i Den israelitiske menighed i Oslo. i 1938 ble denne menigheten innlemma i Det mosaiske trossamfund, og Bodd ble da kantor der.

Hele familien ble arrestert høsten 1942, og den 26. november ble de sendt sørover med D/S «Donau». Kona og døtrene ble sendt i gasskammeret ved ankomst til Auschwitz, mens Jacob Bodd levde noen få uker lenger. Han ble drept ved årsskiftet, trolig på en av de første dagene i 1943.

Utafor Calmeyers gate 15 i Oslo er det lagt ned hele tolv snublesteiner, fire av dem til minne om familien Bodd.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Jacob Bodd (f. 1894) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.