Jar stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra arbeidet med forlengelsen som åpnet 1924, her med provisoriske broer over Lysakerelva mot Jar stasjon i 1922
Foto: Oslo byarkiv
Fra stasjonen etter åpningen i 1924. Området som senere ble til Jarmyra i bakgrunnen. Skjæringen i forkant er senere dekket til en kulvert hvor Vollsveien går oppå.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1924–1929).
Trikk, type Gullfisk B1 ved Jar stasjon i 1942
Foto: Oslo byarkiv

Jar stasjon er en holdeplass på Lilleakerbanen og Kolsåsbanen. Den ble opprettet som holdeplass i 1924 og senere utstyrt med kioskbygning og venterom. Fra 1942 ble Jar krysningspunktet for Lilleakerbanen og Kolsåsbanen, og Jar ble bygd ut med vendesløyfe, overkjøringsspor og sidespor.

I 1974 ble Ekebergbanen forlenget til Jar, og ruten Jar-Ljabru åpnet, noe som medførte passasjervekst.

Jar stasjon var betjent med stasjonskontrollør og billettselger frem til begynnelsen av 1980-årene. Stasjonsbygningen har senere blitt utleid til forskjellig næringsvirksomhet. I sløyfen på Jar står en av banens gamle stasjonsbygninger, som er blitt flyttet fra en annen og ukjent plassering langs banen.

Stengt for oppgradering

Stasjonen ble stengt for Kolsåsbanen i forbindelse med oppgradering til T-banestandard i 2006, gjenåpnet 1. desember 2010. I perioden 20. august 200715. februar 2009 gikk trikken på Lilleakerbanen via Jar til Bekkestua. Strekningen videre fram til Bekkestua for T-banen ble åpnet 15. august 2011. Mellom desember 2010 og august 2011 benyttet busslinje 42 (Jar-Kolsås) Jar stasjon som endeholdeplass. Da T-banen ble forlenget til Bekkestua ble denne endrestasjone for linje 42. Denne ble lagt ned først da linjen ble gjenåpnet helt til Kolsås 12. oktober 2014.

Omgivelsene

På nordsiden av stasjonen og sporene ligger friluftsområdet Jarmyra med Bærumsveien på andre siden. Denne krysser Vollsveien i planskilt kryss ved stasjonen og Vollsveien går i bro over Bærumsveien og sporene går i kulvert under. Stasjonsområdet er et viktig trafikkknutepunkt med flere bussruter.

Lysakerelva danner grensen mellom Oslo og Bærum, og denne renner fra Bogstadvannet til Oslofjorden ved Lysaker. Elven går rett øst for Jar stasjon.

Like sør for stasjonen ligger resten av tunet på Jar gård. Området sør for sporene mellom Jar og Tjernsrud ble bygget ut med villabebyggelse omkring 1929.

Kilder

  • Våre T-banestasjoner, Sporveien (nedlagt side)


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Jar stasjon er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.