Jens Larssen (d. 1769)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Larssen (født rundt 1696, død 1769) var bygdefarskipper og sagbrukseierMyklebustad i Nesna kommune, Nordlands amt.

Biografi

Jens Larssen var sønn av skipper Lars Povelsen og Lisbet HansdatterMyklebustad. Han giftet seg med Else Christine Hønnichen, som var datter av skipper Didrich Hønnichen (d. 1737) og Dorthea Berg i Lødingen fjerding. De fikk flere barn sammen.

Jens Larssen tok i 1730 over bygdefaret i Sjona etter faren. Han hadde to jekter, og drev i tillegg en tredje sammen med Jakob Mogensen på Fuglstad. Men med jekteartiklene av 1739 gikk det mot nye tider for skipperstanden i Nordland. Med artiklene opphørte folks plikt til å sende varer med sitt nærmeste bygdefar, og folk kunne deretter fritt velge skipper. Fra 1744 hadde Jens bare en jekt i drift. Jektebruket hadde i 1750-årene noen mindre avbrudd, og Jens sendte da sine håseter sammen med andre skippere. Men i 1760-årene var det igjen en jekt i drift. For øvrig drev Jens handel. Denne opphørte trolig så tidlig som i 1730-årene. Jens grunnla også det første kjente sagbruket i Nesna. Der ble det tidlig i 1660-årene skåret vel 600 vanlige bord i året.

Etter Jens Larssens død i 1769 ble jektebruket videreført av enken Else Hønnichen, mens sagbruket ble nedlagt. Men Myklebustad ble ikke overtatt av ungene, som allerede hadde bosatt seg andre steder. Enken ble selv kårkone på nabogården Stiauren.

Litteratur