Johan Fahlstrøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Fahlstrøm.
Gravminne, Vestre gravlund, Oslo, for skuespillerne Johan Fahlstrøm (1867-1938), Alma Fahlstrøm (1863-1946). Sønnen Arne forsvant med "Titanic" i 1912, men er minnet på gravminnet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Johan Peter Broust Fahlstrøm (født 30. august 1867 i Trondheim, død 28. juli 1938 i Balestrand) var skuespiller og bildekunstner. Han var sønn av fargerieier Johan Georg Fahlstrøm og Anna Alette Havness. De bodde i Munkegata 62 i den tidligere Holmberggården, og her vokste Johan opp. Johan Fahlstrøm ble i 1889 gift med Alma Bosse (1863-1946). Deres eneste sønn, Arne Fahlstrøm, omkom under skipsforliset til RMS «Titanic» 30. april 1912.

Johan Fahlstrøm debuterte som skuespiller på Christiania Teater i 1887 som En Borger i William Shakespeares stykke Julius Caesar. Han slo igjennom som Krogstad i Et dukkehjem av Henrik Ibsen i 1890. Fra da av vokste oppgavene fra år til år: Byggmester Solness, Erasmus Montanus, Den stundesløse, pastor Sang. Såvel klassisk reportoar som samfunnsdramatikk sto ham nær.

Teatersjef Hans Schrøder var meget avvisende til Fahlstrøms idéer om fornyelse av reportoaret. Det kom til konflikt mellom de to, og Fahlstrøm røk også uklar med instruktør Hans Wiers-Jensen. Etter en episode sluttet Johan og Alma på dagen.

Etter egen turnévirksomhet åpnet ekteparet Fahlstrøm 17. august 1897 Centralteatret i den gamle ølhallen Alhambra. Åpningsforestillingen var Holger Drachmanns eventyrkomedie Der var en gang. Både stykket og det etterfølgende reportoaret slo an. Det vekslet mellom moderne og klassisk dramatikk, ofte med Fahlstrøm i ledende roller.

I 1899 ble Johan og kona engasjert ved det nyåpnede Nationaltheatret. På denne scenen ble det mange glansroller for Johan: Holger i Over ævne, Skule i Kongsemnerne, Cyrano i Cyrano de Bergerac. Alma var imidlertid skuffet over de beskjedne rollene hun ble tilbudt.

Virkelig uro ble det da Johan ba om fritak fra å spille en rolle han personlig tok sterk avstand fra (pastor Konstad i Gunnar Heibergs Kjærlighed til Næsten). Dette resulterte i åpen strid med teatersjef Bjørn Bjørnson. Det endte med at Johan søkte om og fikk avskjed, mens Alma samtidig ble sagt opp.

22. august 1903 åpnet Fahlstrøms Theater i konsert- og varietélokalet Eldorado i Torggata, hvor teatret holdt til i åtte sesonger. Av mange ble dette betraktet som høydepunktet i ekteparets virksomhet. Alma var instruktør og Johan opptrådte i et mylder av roller: fra Gorkijs Nattasylet til Shakespeares De muntre koner, i Oscar Wildes Salome samt i nye skuespill av Johan Bojer og Vilhelm Krag.

Et kort forsøk med Grønland Folketeater 1906-1907 ble for omfattende i tillegg til driften av Fahlstrøms Theater. I 1908 feiret Johan sitt 20 års jubiluem med Et dukkehjem.

30. august 1911 hadde Fahlstrøms Theater sin avskjedsforestilling med Henrik Ibsens Samfundets støtter. Alma iscenesatte og Johan spilte rollen som konsul Bernick.

Johan var også bildekunstner: skulpturer, skisser, kostymetegninger og scenografi. Som billedhugger er han blant annet representert i Nasjonalgalleriet.

I folketellingen for 1910 bor «teaterchef» Johan, Alma, Arne sammen med en husjomfru og tjenestepike i Bakkehuset 35 i Kristiania.

Kilder

Eksterne lenker