Johan Ferdinand Normann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oberst Johan Ferdinand Normann.

Johan Ferdinand Normann (født 1851 på Vågøy ved Bodø, død 1920 i Ski) var oberst og kommandant i Fredrikstad festning fra 1911 til 1916.

Normann ble uteksaminert ved Krigsskolen i 1873 som sekondløytnant, var ved Generalstaben fra 1879 til 1889, og senere ved 1. (Smålenenes) korps. Fra 1905 til 1910 var han sjef for Hallingdalens linjebataljon. Fra 1. januar 1911 ble den nye hærordningen innført, og Smålenenes regiment ble etablert. Samtidig ble det bestemt at kommandantstillingen heretter skulle tilligge sjefen for regimentet. Oberst Normann ble derved den første sjef for Smålenenes regiment, og fortsatte som kommandant til 22. mai 1916.

Ved utbruddet av første verdenskrig ble det igjen økt militær virksomhet i byen. Først rykket garnisonskompaniene inn, senere også infanteriets rekruttskoler og rekruttutdannelsen til Garden. Normalt var soldatene 48 dager i Fredrikstad før de ble overført til nøytralitetsvakt på Sørlandet. Senere under krigen ble det også gjennomført en rekke spesialist- og offiserskurs i Gamlebyen.

Kilder


Forgjenger:
 Johan Frederik Schou Ring 
Kommandant i Fredrikstad festning
Etterfølger:
 Carl Oscar Munthe