Johan Sethne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan og Anna Sethne er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Johan Sethne (født 22. juli 1867 i KolbuToten, død 28. mars 1946 i Oslo) var lærer og sløydinspektør. Mesteparten av yrkeskarrieren arbeidde han i Oslo. Johan Sethne, som var gift med den kjente pedagogen Anna Sethne, la også ned et stort arbeid for svømming, livredning og gymnastikkundervisning i skolen.

Bakgrunn

Han vokste opp på garden Velt-Setne i Kolbu, som sønn av gardbruker Hans Jakobsen Sethne (f. 1830) og Tonette Hansdatter Tandsæter (f. 1831). I likhet med den eldre broren Hans H. Sethne, som tok over garden etter foreldrene, gikk Johan lærerskolen. Han tok eksamen ved seminaret på Hamar i 1890.

Yrkeskarriere

Han arbeidde som nyutdanna et års tid ved amts- og middelskolen på Østre Toten og ble deretter ansatt som lærer i Hammerfest. Sethne reiste etter noen år tilbake til Østlandet og var først tilsatt ved Drammen folkeskole, før han i 1899 begynt virket i hovedstaden. I adresseboka for 1918 er det opplyst at han var ansatt ved Vaterland skole, men i 1928 ble han ansatt som sløydinspektør. I nekrologen i Aftenposten (29. mars 1946) framheves allikevel interessen for svømming og livredning:

Inspektør Sethne har lagt ned et overmåte stort og interessant arbeide for svømming og livredning, ikke bare i Oslo, men ut over hele landet hvor han har holdt utallige foredrag og lært folk å svømme.

Familie

I 1899 gifta Johan Sethne seg med lærerkollegaen Anna (1872-1961), opprinnelig fra Drammen. Anna Sethne var overlærer ved Sagene skole fra 1919 til 1938 og ble en banebryter for nyere pedagogiske metoder i folkeskolen. Anna og Johan Sethne fikk to sønner og døtre. Familien bodde først i Sofies gate 84 på Bislett, men flytta seinere til Eugenies gate 22 i samme nabolag.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker