Johan Walberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Walberg (født 13. september 1876 i Hamar, død 12. januar 1959) var lærer samt turn- og svømmeinstruktør.

Han var sønn av skomakermester O. Walberg og Kristine Walberg. Han tok middelskole, Hamar lærerskole i 1898 (på samme kull som blant andre den seinere stortingspresident Fredrik Monsen) samt diverse kursing i ulike idretter. Han var lærer i Åmot i Østerdalen fra 1898, og året etter dro han videre til Namsos før han slo seg ned i Gjøvik i 1900. Han var lærer på Gjøvik skole til 1942.

Han var turninstruktør i Gjøvik Turnforening i seksten år fra 1903, og svømmelærer i 23 år fra 1911. Han ble premiert med gullmedaljen til Oplandske turnkrets og æresmedlemskap i Gjøvik Turnforening.

Svømmingen foregikk i regi av Gjøvik og omegns krets av Norges Livredningsselskap. Selskapet hadde leid inn instruktører fra Kristiania i sine tre første år før Walberg kom inn. Det hele foregikk fra en flytende «badepaviljong» på Mjøsa, noe som viste seg å være utilfredsstillende. Ikke bare duvet paviljongen så mye i vannet at den forårsaket sjøsyke mer enn én gang. I tillegg ble vannkvaliteten stadig dårligere, og til slutt direkte katastrofal i forbindelse med tyfusepidemien i Gjøvik i 1931. Ifølge Reidar Mollgard hadde Walberg da «allerede lansert tanken om et friluftsbad i Hovdetjernet»—det som ble Fastland.

Walberg var gift med fabrikkeier-datteren Asta Haugom. De hadde hele fem døtre og fire sønner. Datteren Mosse ble husmor på Kjelsås i Oslo, gift med Knut Korsvold. Deres sønn, og Johans sønnesønn, Åge Korsvold har vært en av Norges ledende næringslivsmenn, mens datteren Kaja Korsvold har gjort seg kjent som kulturjournalist og kritiker.

Johan Walberg døde i 1959 og ble begravet på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur