John Eid Olsson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
John Eid Olsson i moteriktig automobildress fra 1930-tallet under en tilstelning i regi av Harstad HistorielagSør-Troms museum sommeren 2009.
Foto: Gunnar Reppen (2009)

John Eid Olsson (født 2. desember 1917 i Lebesby, død 28. desember 2010 i Harstad) var kontorsjef, Milorg-mann, speiderleder, menighetsrådsleder, krigsveteran og frimurer. Faren var lærer, forretningsmann og snekker, og moren arbeidet på Telegrafen. Familien kom til Harstad i 1920.

Jobben hans var i alle år i firmaet Staal & Jern, hvor han avanserte til kontorsjef. I tillegg var han i alle år speiderleder, skytter, menighetsrådsmedlem (også leder), chartermedlem av Lion’s Club i nærmere 50 år og medlem av Johannes-losjen Corona Borealis og den høyere losjen Tromsø Provincialloge. I Lion’s Club er han hedret nasjonalt for aktivt engasjement gjennom flere tiår.

Krigsinnsats

I januar 1940 ble Eid Olsson innkalt til nøytralitetsvakt og kom til Setermoen 8. april for å levere inn sine militæreffekter og reise hjem. Dagen etter måtte han imidlertid ha utstyret tilbake for å delta i kampene ved Narvik.

Eid Olsson er imidlertid mest kjent som et fremtredende medlem av den lokal motstandsbevegelsen under okkupasjonstiden. Han kom med i dette arbeidet allerede i 1940. Motstandsgruppen Milorg som han deltok aktivt i, som opprinnelig ble organisert av Nils J. Hunstad, ble aldri rullet opp, men Hunstad med flere ble arrestert av andre grunner. Deriblant Alf Pettersen og Per Spilling som ble dømt til døden for spionasje og henrettet. I alt var det ca. 70 personer som ble arrestert i Harstad 1940-1945, og mange av dem fikk lange fengselsstraffer.

Det dristige motstandsarbeidet innen Milorg fortsatte imidlertid med Leif Bothner som leder og hele tiden med Eid Olsson som en viktig medspiller. Ved slutten av krigen hadde gruppen organisert 500 mann som stod klar til å avvæpne tyskerne i 1945. De fleste av motstandsfolkene hadde skaffet seg våpen. Mye av dette var godt bortgjemt – på hermetikkfabrikken til Bjelland. Motstandsgruppen møttes en gang i uken på Nord-Norges Brenselråds kontor, der Leif Bothner var disponent.

Milorg i Harstad hadde egen lokal, illegal avis, som på dristig vis ble smuglet rundt til medlemmene. Det var Eid Olsson som skrev det meste i avisene. En gang ble det razzia på grunn av en avis som var kommet på avveie. Men razziaen førte ikke til noen pågripelser.

Et minne fra denne tiden er det berømte bildet av det største tyske slagskipet, Tirpitz, som lå forankret i Bogen i Ofoten. Hit syklet Eid Olsson og to kamerater den lange veien fra Harstad og tok det berømte bildet.

Idrett

Olsson hadde tegnet livsvarig medlemskap i Harstad Idrettslag, og det var friidretten som sto hans hjerte nærmest. Han var sekretær i friidrettsgruppa inntil Harstad Idrettslag la ned denne gruppa i 1938. Etter krigen var engasjerte han seg som dommer og var Harstads første forbundsdommer i friidrett.

Kilder