Jomfruland Deccastasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Masten til Jomfruland Deccastasjon bak til høyre på den nordlige delen av Jomfruland med de to fyrene i midten.

Jomfruland Deccastasjon var en stasjon som lå ovenfor Tangbukta på Jomfruland innen Skagerakkjeden i Decca navigasjonssystem som var operativt i Norge fra mellom 1965 og 1968 og fram til det stengte med 31. desember 1999. Da hadde systemet utspilt sin rolle og ble avløst av satelittnavigasjon ved GPS. Systemet ble brukt av fiskere, handelsfartøy, fly og helikopter.

Stasjonen på Jomfruland ble bygget i 1965 og ble drevet av Forsvaret. På stasjonen sto det en rundt 90n meter høy radiomast og en driftsbygning. Masten ble revet etter at atsajonen ble lagt ned og driftsbygningen er i dag en kystledhytte med plass til åtte personer drevet av Kragerø kystlag.

Forsvaret overdro eiendommen til Direktoratet for naturforvaltning som besluttet å rive bygningene. På forespørsel fra Kragerø kommune er spørsmålet om riving utsatt, og via politisk behandling i kommunen er det beslutta å overlate driften av denne hytta til Kragerø kystlag. Kystlaget har utstyrt stedet med en robåt i tre som vil kunne benyttes av kystledens gjester.

Stedet ligger innenfor Jomfruland nasjonalpark som ble opprettet i desember 2016.

Kilder


Koordinater: 58.8707° N 9.6073° Ø