John Høgevold (1914–1965)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jon Høgevold»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Adjunkt John Høgevold
Foto: Ukjent/"Lillestrøm Gymnas 1955-69"

Adjunkt Jon Høgevold (1915-1965) var aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Foreldrene var lærer Nils Høgevold og lærerinne Tomine Marie Omtvedt. Nils Høgevold var flerårig leder av Det Norske Totalavholdsselskap. Familien bodde i Strømmen fra 1917. Han var en yngre bror av Agnes Katharina Høgevold.

Ved starten av andre verdenskrig var John Høgevold student og hjelpepolitimann. Han kom tidlig med i flyktningetransporten til Sverige. I 1942 ble dekkorganisasjonen Carl Fredriksens Transport opprettet for å kunne hjelpe jøder og ettersøkte nordmenn med å komme seg over grensen. John Høgevold kom tidlig med i dette arbeidet som hjelpemann.

Senere måtte noen av gruppens ledere selv komme seg over til Sverige, dermed rykket John Høgevold opp som ansvarshavende rutesjef. Han var med på mange av transportene fram til svenskegrensen. Flyktningene lå vanligvis skjult inne i lastebilenes plankelass. Ofte måtte bilene passere tyske kontrollposter ved bruer og sentrale veikryss, og da kunne nervene lett komme i helspenn. Mange av sjåførene og hjelpemannskapene måtte derfor gi seg etter bare en tur eller to.

Okkupasjonsmaktene gjorde alt de kunne for å oppspore virksomheten. I februar 1943 lyktes det en av de mest aktive Gestapoagentene i Norge å infiltrere virksomheten under dekke av å være en norsk flyger på flukt. John Høgevold ble ilagt en dom på 12 års fangenskap og sendt til Grini fangeleir og videre til Tyskland, der han satt til 1945. Han overlevde fangenskapet, men måtte slite med helseplager resten av livet. Han klarte likevel å fullføre sin adjunkteksamen og var ansatt ved Lillestrøm videregående skole i 12 år. Det hører med til historien at Gestapomannen satt fengslet i 12 år etter krigens slutt.

Noen sluttkommentarer

  • Carl Fredriksens Transport var et dekknavn som egentlig sto for Kong Haakon den 7! Gjennom falske papirer fikk organisasjonen driftstillatelse under dette navnet. Dette var altså en freidig konstruksjon som tyskerne aldri klarte å dechiffrere: Kong Haakons opprinnelige navn var Prins Carl, og han var sønn av Kong Fredrik VIII av Danmark. Symbolikken var klokkeklar, men likevel godt skjult. De innvidde kunne i sitt stille sinn tenke: «Vi kjører for kongen!»
  • Så mange som 500 jøder og 500 motstandsfolk og andre kan ha blitt reddet i de to månedene aksjonen var i virksomhet i 1942-43. Ingen navn eller andre enkeltheter ble nedtegnet av sikkerhetsgrunner.
  • Av mange kritiske situasjoner var kanskje dette den verste: En lastebil på vei ned fra Gjelleråsen mot Kjeller og Fetsund fikk brann i en knottgenerator. Med plankelasset like ved kunne dette blitt svært kritisk for dem som lå skjult inne i lasset. Da de passerte Kjeller flyplass skjedde det utrolige at tyske soldater kom til og hjalp dem med slukkingen! Den senere Venstrepolitikeren Leon Bodd (1924-2014) skal ha vært med på lasteplanet denne dagen.

Kilder og litteratur