Josefine Nilsen (1882–1988)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Laagendalsposten 29. desember 1987: Utsnitt av omtale av Josefine Nilsen ved hennes 105-årsdag.

Josefine Nilsen (født 31. desember 1882 i Orkanger, død 17. september 1988) var blant Arbeiderpartiets første kvinnelige bystyremedlemmer på Kongsberg, og hun bestyrte også Folkekjøkkenet i byen i mange år. Josefine Nilsens veiGamlegrendåsen er oppkalt etter henne. Nilsen ble nærmere 106 år gammel.

Bakgrunn og familie

Josefine gifta seg med en kongsbergmann, Nils Nilsen (1878-1946), og ei stund dreiv de en gård i Orkanger. I 1910 bodde Josefine og Nils Nilsen i Strinda ved Trondheim. Nils var da sementstøper, mens Josefine var husmor og sydame.

Kongsberg

Paret kom til Kongsberg i 1918, der Josefine Nilsen blant annet var bestyrer ved folkekjøkkenet. Hun satt i stillingen i 18 år, fram til kjøkkenet ble nedlagt i 1961.

Josefine Nilsen kom tidlig med i Arbeiderbevegelsen og var arbeiderpartimedlem hele livet. På Kongsberg satt hun i bystyret og formannskapet og var med på å starte Arbeiderpartiets kvinneforening. Hun var blant Arbeiderpartiets første kvinnerepresentanter i gruvebyen og æresmedlem av Kongsberg Arbeiderparti.

Veinavnet

Motiv fra Josefine Nilsens vei i Kongsberg.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

På Kongsberg kommunes nettside om vei- og gatenavna i byen er det gjengitt litt fra bystyredebatten i 1980, da det ble diskutert å kalle opp en vei etter Nilsen:

Josefine Nilsen ble foreslått som gatenavn i et bystyremøte i 1980. Det var Tove Magnussen som foreslo dette som et alternativ til Martinius Vanberg. Dette skapte stor oppstandelse i bystyret. For å unngå at Josefine Nilsen ble tatt opp til avstemning, trakk Tove Magnussen sitt forslag mot at gatenavnet ble tatt med ved neste anledning. Og slik ble det.

Ettermæle

I en omtale av Josefine Nilsen i lokalavisa Laagendalsposten 29. desember 1987, av signaturen RWF, ble hun omtalt slik ved sin 105-årsdag (utdrag):

Det var på Folkekjøkkenet folk flest lærte Josefine å kjenne, det var her hun hadde sitt virke og det var her hun regjerte. Ikke på noen måte som en konge, men som et godt menneske som hadde en egen evne til å ta seg av folk. Men det var ikke bare i matsalen hun lot høre fra seg, også i bystyresalen hadde hun mange gode og velbegrunnede innlegg.

Josefine Nilsen er gravlagt på Kongsberg nye kirkegård (ved Teknologiparken).

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.