Junkerbregne i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Junkerbregne
Polystichum braunii (Spenn.) Fée
Stortelgfamilien
Kart og graf oppdatert: 2.9.2022
Polystichum braunii.png
2 av 228 5x5 km-ruter
Polystichum braunii 1.png
2 av 4680 km-ruter
6 av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1998
Sist funnet: 2020

Junkerbregne er en spontan, meget sjelden art i Østfold som kun er funnet i en ravine i Sletner naturreservat, Eidsberg, Indre Østfold.

Hyppighet og utbredelse

Junkerbregne er meget sjelden i 5x5 km-skalaen og svært sjelden to km-ruter i 1x1 km-skalaen i Østfold[1][2]. Den finnes kun i en ravine i Sletner naturreservat, Eidsberg. Den har trolig hatt en lang historie i skogen. Potensielt sett kan den finnes noen andre steder i ravinelandskapet i sørkanten av Mona-ryggen. I tillegg kan finnes i ravinelandskapet fra Eidsberg til Trøgstad langs Glomma og langs Øyern, men så langt er den altså ikke funnet der selv om flere er relativt godt undersøkt. I tillegg er arten stor, grønn nesten hele året så det skal mye til for å overse den. Arten er nok reelt sett meget sjelden i Østfold.

Økologi

Junkerbregne er kun funnet i rik ravineskog. Ravinene i Sletner naturreservat er spesielle da de er grunnvannsformet som gir brattere raviner enn de som er dannet ved overflatevann. Dette gir kanskje også en meget stabil fuktighet gjennom året (trenger referanse).

Oppdagelseshistorikk

Junkerbregne ble først samlet ved Sletner, Eidsberg 26. september 1998 av Bjørn Petter Løfall[3], før det ble naturreservat. I litteraturen er arten først omtalt av B.P. Løfall basert på forannevnte funn[4]. I 1998 ble det antydet at det var 50 tuer i ravina som den gang ble overfladisk undersøkt. Ved en kartlegging i 2011 ble det funnet en stor bestand på noen hundre tuer, uten at det evt. var en økning i populasjonen. Den rike forekomsten tyder på at junkerbregne har en lengre historie i ravinen ved Sletner, minst mange 10-år eller kanskje godt over 100 år.

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Det er kanskje lite relevant å uttale seg om bestandsutviklingen av junkerbregne i Østfold da det ikke har data for slikt. Arten trives i rik ravineskog med halvskyggeforhold, og vil neppe trives med skogbruk som flatehogster og tette granplanter. Og de høyproduktive ravineskogene har vært utsatt for slik drift slik at de er mindre egnet for junkerbregne og evt. spredning fra Sletner-skogen til ravineskoger er mindre sannsynlig. Et mer suboseanisk klima kan kanskje favorisere arten på lenger sikt hvis man ikke omskaper ravineskoger til plantefelter.

Forvaltningsstatus

Arten er livskraftig (LC) nasjonalt[5]. Under tvil vurderes arten som sårbar (VU) i Østfold da området er vernet som naturreservat i 2002[6] og sannsynligvis har en lang historie i Østofld. Imidlertid kan en tilfeldig hendelse som f.eks. et jordras, som riktignok er naturlig prosess, i aktuell ravine utradere hele bestandet.

Kilder og litteratur

  1. Artsdatabanken. Junkerbregne i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
  2. Østfold botaniske forening. Junkerbregne i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  3. Løfall, Bjørn Petter 28.9.1998. Herbarieark digitalt på GBIF.
  4. Løfall, Bjørn Petter 1999. Junkerbregne Polysticum braunii ny art for Østfold. - Natur i Østfold 18(1): 3-6. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av junkerbregne Polystichum braunii for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
  6. Forskrift om verneplan for barskog i Øst-Norge, vedlegg 41, fredning av Sletner naturreservat, Eidsberg kommune, Østfold. Digital versjon hos Lovdata.

Eksterne lenker