Kapitulasjon og frigjøring

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vedproduksjon på Kjeller under andre verdenskrig.
Lager av ved og innsamlede biler 1945.
Kjeller krigskjøretøy.

Endelig kom kapitulasjonen 8. mai 1945. Det var da rundt 200 tyske offiserer pluss et ukjent antall menige på Kjeller. Noe av det siste tyske soldater foretok seg i tjeneste var å fylle to lastebiler med utstyr og 10-15 soldater. Deres oppdrag var å unnsette tyske jagerfly som hadde flyktet fra Tyskland i håp om å kunne fortsette krigen i Norge. Men de fikk ikke lov til å fylle bensintanken full, så flere av dem måtte bare nødlande i Østfold. Les mer om dette i Kjeldearkiv:Krigens siste fase for de tyske styrkene.

Formell overtakelse

8. mai var Milorggruppene 1213.1 og 1213.2 var raskt på pletten for å overta vakthold og sikring av området på og rundt flyplassen. 9. mai overtok den britiske kommandør Wetham formelt Kjeller fra de tyske styrkene der, og Alf Hagen overtok Kjeller flyfabrikk og de sivile ansatte på vegne av Hjemmefronten og etter oppdrag fra Forsvarsdepartementet. Ved krigens slutt var det rundt 500 personer i den sivile arbeidsstyrken, mange av disse var bygningsarbeidere.

Kjeller ble samle- og interneringsleir for personell fra Luftwaffe. De tyske styrkene godtok ikke Hjemmefrontstyrkene som formelle representanter for de allierte, og den 10. juni ankom den engelske offiseren Carrington, en underoffiser og fire soldater til Kjeller for å dekke de formelle kontakter mellom tyske og allierte styrker. Tyskerne innredet deler av fabrikken og administrasjonsbygningen til midlertidige forlegninger. I en rapport av 16. juni skriver major Slaatten at dette ble gjort uten å ta hensyn til knappheten på bygningsmaterialer og heller ikke til gjeldende byggeforskrifter. Han pekte spesielt på sanitærforholdene fordi avløpssystemet var defekt etter bombeskader og flom i Nitelva.

Organisert rydding

Et omfattende ryddearbeid ble iverksatt. Hall III var skadet og måtte gjenoppbygges. Hall I hadde vært brukt som stall og krevde en grundig rengjøring. Videre ble Kjeller av Forsvarsdepartementet pålagt å fungere som et midlertidig landsdelsverksted for tysk bilmateriell.

Flyerksteder var ribbet for alt utstyr og faste installasjoner. Alt måtte skaffes på nytt, noe som ikke var lett under de rådende forhold. Mye av utstyret var plassert i mange bedrifter som tyskerne hadde rekvirert i Oslo-området. Dette måtte samles inn igjen av erfarne Kjellermedarbeidere. Ofte var det nødvendig med tvang for å få dette gjennomført.

Ved den tidligere hundremeterhangaren opprettet britene en ødeleggelsesavdeling der materiell av mange slag ble samlet og destruert i en hydraulisk presse. De allierte bestemte tidlig at alt erobret krigsmateriell skulle tilintetgjøres. Dette ble begrunnet med at man ville knuse den tyske krigsindustrien og forhindre at den skulle blomstre opp igjen på delproduksjon til tidligere tysk materiell. Det var ikke snakk om at Kjellerfolkene kunne få noe av det godt brukbare verktøyet som skulle ødelegges.

På sen kveldstid rykket derfor Kjelleransatte inn for å ta hånd om utstyr som var brukbart i fabrikken. Det fortelles at det måtte etableres forsterket vakt ved bilparken som etter hvert ble samlet, fordi det nesten hver natt var folk inne for å stjele bildeler. Maskiner ble også tatt fra Amerikalinjens kai hvor de var pakket for forsendelse til USA. Disse hendelsene forteller litt om hvordan forholdene kunne fortone seg etter fem års undertrykkelse.

Tyske bensinkanner fra Kjeller

Egil Johnsbråten (1940-) startet ved Kjeller Flyfabrikk i 1957 og har hatt vedlikeholdsansvar både for både Orion og Herkules-maskiner og Bell helikoptre. Han har tatt vare på flere gjenstander fra tykerne, bl.a. disse tre tyske bensinkannene, som til forveksling er temmelig lik våre mer kjente Jerrykanner. De fleste har vel trodd at disse var av amerikansk opprinnelse, men ved nærmere undersøkelser er det nå klarlagt at kannene er en tysk oppfinnelse fra 1937 - bare 2-3 år før andre verdenskrig er i full gang, se *jerrycan,

Produksjonen i gang igjen

Fra å være en fabrikk som bygde fly på lisens gikk nå Kjeller flyfabrikk over til å bli en vedlikeholdsbedrift for alt teknisk materiell i Flyvåpenet, som i løpet av krigen var blitt etablert som egen forsvarsgren. De første flyarbeidene ble satt i gang 3. august 1945. Virksomheten i verkstedene tok seg etter hvert opp, og i en rapport fra LTE (Luftforsvarets Tekniske Etat) til Forsvarsdepartementet våren 1947 meldes at det er 263 ansatte ved Kjeller flyfabrikk. 23 militære fly er inne for ettersyn, videre meldes at 18 sivile fly har vært til ettersyn. 12 motorer er levert og 24 er i arbeid.

Kilder

  • Fra tre og duk til jet og elektronikk. Flyverkstedene på Kjeller 1916-1976. LFK Kjeller mai 1976.
  • Kjeller flyplass 75 år 1912-1987. Utgitt av en redaksjonskomité. Kjeller 1987. Digital versjon på Nettbiblioteket.
  • Krigen 1940-1945. Minner fra krigen fortalt av medlemmer i Lillestrøm Historielag. Utgitt av Skedsmo kommune i forbindelse med frigjøringsjubileet 8. mai 1995.Lillestrøm 1995. Upaginert. Digital versjonNettbiblioteket.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.