Kapp kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kapp kirke i 2007.
Foto: Mahlum

Kapp kirke ligger på Kapp i Østre Toten kommune, med adressa Nylinna 54. Den ble innvia i 1939 og er dermed den yngste kirka i bygda. Kapp kirke ligger høgt og fritt, med god utsikt over Mjøsa. Bygget er ei langkirke i tre med 167 sitteplasser. Arkitekt var Henry Bucher, som i mellomkrigsåra også tegna to andre Toten-kirker (Raufoss og Ås). Det er ikke kirkegard; de fleste innbyggerne på Kapp blir gravlagt ved Hoff kirke.

Bakgrunn

Rundt 1900 var tettstedet Kapp i sterk vekst, særlig fordi mjølkefabrikken skapte mange arbeidsplasser, og det ble større behov for et eget kirkebygg. På denne tida ble det også bygd mange kirker i nærområdet, blant annet i Totenvika (1896) og Nordlia (1901), noe som sikkert inspirerte kappingene til å ønske seg en egen kirke. Lokalpatriotisme og økt sjølbevissthet må ha vært en viktig drivkraft, i tillegg til den kristne, religiøse dimensjonen.

Tomta ble alt i 1916 utskilt fra garden Evenrud, med mjølkefabrikken som kjøper. Selgeren, gardbruker Harald Raabe, var i slekt med Ellen Raabe, formann i Kapellmisjonen på Kapp. Misjonen begynte allerede i 1911 å samle inn penger til kapell, men arbeidet stagnerte på 1920-tallet. Dette var ei vanskelig tid for Kapp, da mjølkefabrikken gikk konkurs (1927).

Bygging

Uansett var det samla inn såpass mye midler at en i 1937 kunne begynne byggearbeidet. Formann i byggekomiteen var Sigurd Hjerkinn, tidligere kontorsjef på mjølkefabrikken.

Byggmester var Karl Johnsen Kjæsarud, som satte opp mange store bygg på Toten i første halvdel av 1900-tallet. Kirkeklokka i Kapp kirke ble smidd ved Olsen Nauen klokkestøperi.

Bygget ble innvia 14. mai 1939 av biskop Henrik Greve Hille, som kom med dampbåten D/S «Hamar» fra Kapp. Etter innvielsen var det festmiddag på Evenrud.

Kirka i 2014

Kapp kirke er nå en del av Kapp og Nordlien sokn, med Christina Grevbo som sokneprest. Kirka markerte i 2014 75-årsjubileet sitt, og hovedarrangementet var jubileumskonserten 15. september, med blant annet biskop Solveig Fiske som gjest.

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.7097076° N 10.8637918° Ø