Karen-Johanne Høyen Skofteland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karen-Johanne Høyen Skofteland (født 30. januar 1933) var telegrafansatt, og senere lærer med spesialpedagogikk, før hun ble pensjonist i 2000. Hun er oppkalt etter sin mormor Karen og hennes mann Johan Langevåg, som var stefar til moren.

Karen i 20-årsalderen

Oppvekst

Karen var nr. tre i en søskenflokk på fire. De andre var Gerd, Terje og Vårinn. Folkeskolen gikk hun i private hjem ettersom Seljestad skole var overtatt av tyskerne, først hos familien Olsen, senere hos Galschiøt, forretningsmann og konsul for Finland. Det gikk stort sett greit for familien under krigen fordi det var bra tilgang på mat. Den verste opplevelsen var da en hestestall brant ned like ved huset deres. Moren Olianne ble forhørt av Gestapo, men ble reddet av en venninne som hadde vært på besøk og ga henne alibi. Også Karen ble forhørt, da av norsk politi, og nektet for å vite noe. Men både mor og datter var kjent med at en viss gjeng pleide å være i stallen for å røyke.

Karen som barn

Utdanning, familie og yrkesliv

I perioden 1947 til 1950 gikk Karen på realskolen. Så fulgte to år på Telegrafskolen i Oslo. Siste året var hun hjemme til jul og stilte opp som fadder for nevøen Even Thorbergsen som ble døpt 13. januar 1952. Etter endt utdannelse fikk hun jobb på Telegrafen i Harstad. Så fulgte to år på Telegrafen i Volda. Hun flyttet dit rett etter sin søster Vårinn sitt bryllup. Siste televerksjobb var i Trondheim fra høsten 1955. Der ble hun kjent med Halvard Skofteland fra Buhølen ved Mandal, som også jobbet på Telegrafen under bergverksstudiet ved NTH. De giftet seg i 1959.

Karen plukker bær

Nå fulgte en omflakkende tilværelse til steder med gruvedrift og mineralprosessering: Fra 1959 Svalbard i to år (kull), fra 1961 Knaben i seks år (molybden), fra 1967 Sulitjelma i to år, fra 1969 Fauske og Hammerfall (dolomitt), Finnsnes og Skaland i seks år (grafitt), og til slutt tilbake til Fauske. På Finnsnes gjennomførte Karen gymnaset (videregående skole). Da hun var tilbake i Fauske tok hun lærerskolen ved å dagpendle til Bodø i to år.

Karen fikk tre barn med Halvard, Finn Gustav Skofteland (1961), Birte Marie Skofteland (1964) og Kristin Skofteland (1971).

Karen ble skilt fra Halvard i 1991. De avviklet i Fauske og Karen dro til Tromsø for å ta spesialpedagogikk 1. avdeling. Ferden gikk videre til Oslo og 2. avdeling. Mens 1. avdeling var tatt på heltid, ble 2. gjennomført på 50 % deltid. Da hun fylte 67 år i år 2000, ble hun pensjonist.

Fritidsaktiviteter

Karen har alltid vært glad i friluftsliv, med og uten ski på beina. Etter at hun kom til Oslo, ble hun en aktiv bridgespiller. I dette miljøet traff hun Sven, som hun etter hvert ble samboer med.

Kilder

  • Skrevet av Even Thorbergsen på grunnlag av intervju med Karen i januar 2020.