Gerd Høyen Thorbergsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gerd Høyen Thorbergsen (født 29. desember 1920 i Harstad, død 5. november 2001 samme sted) jobbet hele sitt voksne liv på Telegrafen, senere kalt Televerket, nå Telenor. Hun var på fritiden aktiv innenfor idrett.

Gerd som ungdom

Oppvekst

Gerd var den eldste av fire søsken, datter av Wilhelm Høyen og Olianne Høyen. De andre er/var Terje (død i 2017), Karen og Vårinn. Hun hadde også en eldre søster Klara som døde ca. 1½ år gammel. De 10 første årene var hun enebarn. Det var trange forhold for en stadig økende familie, men det ble bedre da de fikk eget hus i Botnveien 10. og mye bedre i 1946 da Gerd flyttet ut og huset ble hevet slik at det ble full kjeller som blant annet ble innredet med feltkjøkken.

Utdanning og jobb

Gerd startet på 7-årig folkeskole i 1927. Så fulgte 3 år på middelskolen der hun var ferdig sommeren 1939. Hennes første jobb var hos kolonialhandler Wistnes i sentrum av Harstad. Der jobbet hun til hun startet på Telegrafskolen under andre verdenskrig. Etter avsluttet skole i 1944 fikk hun jobb på Telegrafen, som virksomheten het den gangen, med første arbeidsplass Bø i Vesterålen. Senere skiftet hun arbeidsplass til sitt hjemsted Harstad. De første årene jobbet hun med telegrammer og telex. De senere år drev hun med administrasjon av telefonabonnementer. I 1976 gikk hun et halvårlig saksbehandlerkurs i Bergen. Noen år senere var det et halvt års påbygning i Oslo. Hun jobbet på Televerket helt til hun ble pensjonist i slutten av 1988, 68 år gammel.

Familie og fritidsaktiviteter

Harstad Idrettslag kretsmester i håndball 1948
Gerd forrest til venstre

Gerd ble kjent med Evald Thorbergsen i starten av krigen. Han bodde da på sitt ski-verksted i Harstadgården. De giftet seg i 1946. Bryllupsfesten ble arrangert i nybygd, eget hus med adresse Gen. Fleischers gate 19. Huset, som er av mur, ble bygd av Evald selv med assistanse bl.a. fra hans gode venn Arthur Johansen.

I august 1942 tok hun med sin mor Olianne til Syvde der hun kom fra. Slik ble hun godt kjent med sin mors familie som hun pleide omgang med siden.

Idrettsmerkestatuett

Gerd trente mye på ski sammen med Evald de første årene de var sammen, inntil sønnen Even kom til i mai 1951. Dette preget hele familien i Harstadbotn med mange og lange skiturer til Middagsfjellet og Blåhatten. Gerd deltok i Hinnøyløpet gjenom mange år. En annen viktig aktivitet var håndball, som hun satset mye på de første årene etter krigen. Senere deltok hun i mange år med å ta idrettsmerket og fikk også statuetten etter 10 år.

Sommeren 1950 var Gerd på Østlandet i ferien sin der hun besøkte sin tante Margrethe, både i leiligheten i Oslo og på Sanderstølen der hun hadde en hytte. Dette gjorde at hun fikk et spesielt nært forhold til sin neste yngste tante på farsiden.

Gerd og Evald fikk en sønn, Even Thorbergsen, i 1951. På 1950- og 60-tallet hadde Gerd, foruten ansvaret for sin sønn, også ansvaret for sin aldrende far som bodde alene, samt den første tiden også søster Vårinn.

Gerd på 90-tallet

Gerd tok førerkort som 57-åring i 1977. Samme år kjørte hun bilen med Evald som passasjer til Trondheim der Even bodde. Reisen fortsatte med Even som sjåfør tur/retur Paris. På tilbaketuren fra Trondheim til Harstad kom hun ut for en trafikkulykke i Mosjøen, heldigvis med kun materielle skader. Kuriøst nok skjedde kollisjonen noen få hundre meter fra der hennes sønnesønn Fredrik ca. 40 år senere bosatte seg. Etter at Gerd ble pensjonist reiste hun ofte til syden, gjerne Kanariøyene. Hun var også en tur til Kenya og på cruise i Karibia.

Gerd på land på CocoCay, nord for Bahamas

Kilder og litteratur

  1. Skrevet av Even Thorbergsen, basert på egen kunnskap samt intervjuer med Vårinn Hauan og Peggy Anthonsen (den siste om håndballen).
  2. Geni.com