Olianne Marie Strand Høyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Olianne Marie Strand Høyen

Olianne Marie Strand Høyen (født 21 januar 1893 i Syvde, død 8. januar 1953 i Harstad) var datter til Karen Strand og Nordal som bodde på gården Nordal i Syvde der Karen var tjenestejente. Moren fortsatte som tjenestejente etter fødselen og Olianne ble værende i Syvde der hun vokste opp hos mormor Ane Larsdatter, morfar Jens samt onkel Gerhard Jensen Strand og tante Nikolina (Lina) Strand, født Myrvagnes, og sammen med deres barn og Oliannes søskenbarn Astrid Strand, som en søster. Moren Karen døde da Olianne var bare 12 år, kort tid etter å ha født hennes halvbror Jens som moren fikk med Johan Langevåg.

Olianne og Wilhelm gifter seg.

Olianne dro som moren tidlig til Ålesund for å jobbe som hushjelp hos byens banksjef og gikk også i sylære der. Her traff hun Wilhelm Høyen fra Harstad som jobbet ombord på en redningsskøyte som var innom Ålesund. De giftet seg i 1918 og samme året fikk hun og Wilhelm ei datter, Klara, men hun døde bare et og et halvt år gammel. Etter at de mistet sin datter bosatte de seg i Harstad, og Olianne var hjemmeværende fra da av. De fikk fire barn som vokste opp, Gerd Høyen Thorbergsen, Terje Høyen, Karen-Johanne Høyen Skofteland og Vårinn Høyen Hauan.

Kilde

  • Skrevet av Even Thorbergsen basert på intervju med Vårinn (datter) i februar 2019, Gerd Strand Myhren i mai 2019 og Karen-Johanne Skofteland (datter) i juni og august 2019.