Karl Andreas Pettersen (f. 1866)
Karl Andreas Pettersen (født 13. september 1866 i Blaker) var arbeider. I 1889 ble han dømt for drap.
Karl ble født på husmannsplassen Bankhaug under Mo gård i daværende Blaker kommune, som siden 2020 er en del av Lillestrøm kommune. Foreldrene hans var «arbeidsmann» Ole Peder Andersen og Marthe Olsdatter, og Karl hadde også en 3 år eldre bror, Ole Hagbart. Da Karl var 5 år, så døde moren, og Karl ble plassert ut til andre familier i Blaker på fattigvesenets regning.
Etter sin konfirmasjon i 1881 gikk han i tjeneste 3-4 år i Blaker, og arbeidet en liten stund på Høybråten og Lørenskog, før han fikk litt arbeidstid som «vognmand» i stallen hos Ole Olsen på torvet i Kristiania. Han forsøkte seg også som hestekjører i Drammen, men til slutt ble det tomt for oppdrag og i mars 1887 flyttet han til Kristiania, hvor han fikk bo hos faren.
Karl var nå 21 år «uden at have noget at bestille», og for å overleve i Kristiania så var nok nasking eller tyveri fristende som enkleste løsning. I desember 1887 blir han dømt til 22 dager på vann og brød for flere tyverier fra bondestuer, og noen måneder senere, mars 1888, gjorde han innbrudd på Gulskogen stasjon, og på en gård i Lier utenfor Drammen. I dette tilfellet har han jobbet målbevisst, sondert området, valgt en gård, gjemt seg i stallen, og brutt seg inn når eierne forlot gården. Han stjal 150 kr (ca 12.000 kr i 2022), men ble etterlyst, arrestert og dømt til 8 måneders straffearbeid. På Akershus straffeanstalt fikk han tilnavnet «Ole Høiland», men får gode skussmål fra de ansatte. Fengselspresten skriver at han var en «Vakker, Stout Kar, som havde et eget vindende Sind», mens inspektøren beskriver at «Han gjør et tækkelig Indtryk, der er ikke Spor af Frækhed hos ham».
Etter løslatelse i februar 1889 fortsetter han sin forbryterkarriere med innbrudd på gårder. Han begynte å vandre rundt på Grorud nattestid i april 1889, og forsøkte å stjele fra bøndene der, uten først å lykkes, men 13. april drar han til gården Leirdal i Østre Aker hvor han visste det bodde en enslig eldre mann med penger. Her drepte Karl eieren, Jon Torkildsen, ved å skyte ham i ryggen med hans eget haglegevær, etter å ha ventet i flere timer på at Torkildsen skulle komme hjem. Han stjal også 107 kr fra ham, og satte deretter fyr på gården for å skjule forbrytelsen, før han dro tilbake til Kristiania. Ilden ble slukket av naboer, og drapet oppdaget. Karl ble deretter arrestert etter at han forsøkte å pantsette uret til Torkildsen, som han også hadde stjålet. Dette rovmordet skapte stor dekning i media, og når saken kom opp for høyesterett fant flertallet ingen formidlende omstendigheter. 27. september 1889 ble Karl dømt til døden. Dommen ble 2 måneder senere omgjort til livsvarig straffearbeid, og etter å ha vært innsatt på Akershus straffeanstalt i 17 år ble Karl benådet, og løslatt på prøve 2. august 1906.
Han fikk midler av fengslet til å dra til Amerika, og 10. august 1906 dro han med dampskip til Canada via Liverpool. Han ankom Quebec 24. august som Carl Petterson, før han dro sørover til Ottawa. Etter dette er det ikke sikre spor etter Karl Andreas Pettersen.
Bilder
- Karl Andreas Pettersen. Forbryterportrett 2. august 1906. Snart 40 år, løslates her på prøve fra Akershus landsfengsel etter at benådningen ble utstedt uken før. Karl hadde da sittet inne i 17 år, siden han fikk døds- og livstidsdommen for drap i 1889. Uken etter løslatelsen, 10. august, emigrerte han til Canada. Det er ikke kjent om han noensinne kom tilbake til Norge.
Arrestasjonen av Karl Andreas Pettersen for mordet ved Lerdals gård[1]
Tilståelse av Karl Andreas Pettersen på mordet ved Lerdal gård[2]
Høyesterettsdommen som gir dødstraff til Karl Andreas Pettersen for mordet på Jon Thordkilsen på Lerdal gård[3]
Referanser
- ↑ Morgenbladet 23. april 1889, Avisartikkel (side 2) om arrestasjon i Lerdalsmordet.
- ↑ Morgenbladet 6. mai 1889, Avisartikkel (side 2) om tilståelsen i Lerdalsmordet.
- ↑ Gjengangeren 29. september 1889, Avisartikkel som oppsummerer høyesterettsdommen i Lerdalsmordet.
Litteratur og kilder
- Karl Andreas Pettersen i Historisk befolkningsregister.
- Instagram - @forbrytereigamledager
- Polititidende 1888-1906
- Norsk retstidende. Utg. Den norske advokatforening. no. 1889, s. 781-187 Digital versjon på Nettbiblioteket.