Karl Nestor Nilsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karl Nestor Nilsen (født 10. januar 1864 i Nes på Romerike, død 1959 i Østre Toten) var baker og kjøpmann i Østre Toten. Den framsynte Nilsen er kjent for å ha bygd opp handelsstedene Vennevoll og FrognerSkreia.

Bakgrunn og familie

Han var sønn av Nils Nilsen Fjugeie, husmann i Nes på Romerike. Karl Nilsen kom til Østre Toten i 1888 og begynte da som baker i Håjen. Et par år seinere flytta han til Balke sokn, der han ei stund hadde bakeri i huset Torheim.

Nilsen ble i 1889 gift med Anne Gudbrandsdatter Svensrud fra Eidskog, og da folketellinga for 1910 ble tatt opp, hadde de åtte barn som bodde hjemme. Eldstesønnen Konrad (1889-1962) hadde da flytta til Oslo. Konrad, som brukte Skreiberg til etternavn, ble jurist og endte opp som departementsråd i Samferdselsdepartementet.

Vennevoll og Frogner

Karl Nilsen kjøpte tomt av gardbruker Anton Balke på Vester-Balke, og i 1893 bygde han opp handelsstedet Vennevoll (Vennevold). Dette lå etter hovedvegen til Minnesund, litt vest for Balke kirke. Navnet på butikken tok han sannsynligvis fra hjembygda Nes, der det er en gard som heter Vennevoll (Vennevål).

Kort tid etterpå ble det klart at Gjøvikbanen skulle bygges, og at denne skulle få en sidebane med endestasjon et par kilometer sør for Vennevoll. Nilsen forsto at her ville det bli vekst og ble den første som kjøpte tomt i den kommende stasjonsbyen Skreia. Rundt 1900 bygde han huset Frogner på tomt fra garden Fossen. I 1913 ble huset betydelig ombygd og utvida, og i tillegg til forretning og bakeri begynte han også med hotellvirksomhet.

Gardbruker på Skulerud

I Totens bygdebok skriver Kristian Tollersrud: «Men Vennevold og Frogner var heller ikke nok for Nilsen, i 1900 kjøpte han garden nedre Skullerud». Denne garden litt sør for Skreia skal han ha brukt godt, blant annet dyrka han opp 10 mål jord. Nilsen-familien bodde også her i 1900-åra.

Nilsens «konglomerat» av forretninger og eiendom ble delvis oppløst rundt 1918-19, da han solgte både Skulerud og Frogner. Han ble sittende igjen med Vennevoll, som han i 1936 overdrog til dattera Marit. Fra 1946 leide Andreas Sørum, gift med Kaspara f. Solhaug, forretningen, og i 1960 overtok Sørum den for egen regning.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker