Karl Volkmann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karl Volkmann (født 28. juli 1871 på Gjøvik, død?) var en norsk-amerikansk arkitekt. I USA er navnet også skrevet Carl Volkman.

Han bodde sine første år på Gjøvik, som sønn av murermester Johannes Volkmann (1833-1924) og Berte Marie f. Skjefstad (1835-1912). Mora var opprinnelig fra Østre Toten, mens faren var født i Friedland i Mecklenburg. Han kom til Gjøvik rundt 1860.

På slutten av 1870-tallet flytta familien til moras hjemtrakter i Østre Toten, der de kjøpte bruket Kjellbakken. På denne tida var det mange som emigrerte til Amerika, og det gjaldt også barna i Volkmann-familien. Eldstebroren Kristoffer drog i 1882, og flere av søsknene reiste snart etter.

Karl Volkmann tok tegneutdanning ved Kunst- og håndverksskolen i Kristiania, og reiste deretter til familiens hjemland, Tyskland, der han i to år studerte ved den tekniske høgskolen i Dresden. Ferdig utdanna arkitekt reiste han tilbake til Norge, der han arbeidde i flere år. I folketellinga for 1900 finner vi han, under navnet «Carl Valhman», i Tordenskiolds gate 8 i Kristiania.

I 1902 hadde han et kort opphold i USA, men det var først året etter at han slo seg permanent ned i landet. Volkmann, som da hadde stifta familie, var først i St. Paul i Minnesota og flytta derfra til Fargo, der han var i sju år. Her leverte han tegninger til forskjellige slags bygninger. I 1912 reiste Volkmann-familien til Canada og bosatte sig i Moose Jaw, Saskatchewan. Her tegna han blant ei stor metodistkirke. Han leverte også tegningene til Norwegian Lutheran College i Outlook, Saskatchewan.

I 1915 jobba Volkmann med tegningene til ei lutheransk kirke i Eau Claire, Wisconsin i USA, der broren Kristoffer hadde slått seg opp som fabrikant. Bladet Reform intervjua han i forbindelse med dette arbeidet (13. april 1915):

Mr. Volkman er en ypperlig Tegner og det er en hel Kunstnydelse at betragte Tegningerne paa hans Kontor. Han holder nu paa med Tegingerne for Grace Luth. Church i Eau Claire, hvilket Arbeide er overdraget ham. Arkitekt Volkman vil antagelig slaa sig ned i Eau Claire. Han liker sig her i vor naturskjønne By, siger han. Hans Familie bor endnu i Canada; men det er da Meningen, at Familien skal flytte hertil, naar han faar afhændet sin Eiendom der. Der burde være et godt Felt for en saa dyktig Arkitekt her i denne Del af Staten.

Rundt 1915 tegna han flere bygninger i Wisconsin, blant annet Colfax Municipal Building.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker