Kilithaddu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kilithaddu på Stovnerbanen i Oslo. Det er elever fra Annai Poopati Tamilsk Kultursenter, avdeling Rommen, som spiller.
Foto: Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter
Bilde av hvordan en bane kan se ut.
På bildet er det gule laget det forsvarende og det røde det angripende laget.

Kilithaddu (tamilsk: கிளித்தட்டு, også skrevet keelithadu) er en av nasjonalsportene i Tamil Eelam og en tradisjonell sport for det tamilske folket. I Norge spilles den blant annet på den årlige friidrettskonkurransen som Annai Poopathi Tamilsk Kultursenter arrangerer. Opprinnelsen til spillet går flere hundre år tilbake, til tamilenes landbruksrøtter. Spillet har lenge blitt hyllet som en test av strategisk tenkning og fysisk smidighet.


Bane

Banen det spilles på er rektangulær. I banens lengderetning er det fem tverrgående linjer (se bilde) og i bredderetningen tre linjer. Banens størrelse kan variere etter hvor mange spillere som deltar. Det viktigste er at alle bokser er like store, og at det er tre like lange tverrgående linjer i bredderetningen. Hvis hvert lag stiller med fem spillere, tilsvarer dette en standard bane på ti bokser.

Regler

Lag

Fra hvert lag er det samme antall spillere ute på banen om gangen, for eksempel fem. De som er på samme lag er registrert med en felles farge på trøyene. Muligheten for å bytte ut spillere er ubegrenset. Det vanlige er en spilletid på 7 minutter per omgang, med en pause imellom. Spillet har to omganger, og ekstraomganger om det ender likt.

Spillet

De to lagene starter fra hver sin ende av et markert område (se tegning av banen) og bytter på å prøve å krysse over til motsatt side og tilbake uten å bli fanget (tatt) av motstanderne. Spillet starter med myntkast, der man velger hvem som skal være det angripende og forsvarende laget.

Forsvarende lag

Hovedoppgaven til det forsvarende laget er å prøve å ta angrepsspillere før de har klart å krysse banen, for hvis de klarer dette uten å bli tatt, får angrepslaget poeng. Spillerne på det forsvarende laget markerer hver sin linje og kan bare ta angrepsspillere som prøver å passere denne linjen. I tillegg har lagene en "kili", eller siste spiller, som må stå i midten av den første linjen når spillet starter. Kilien må løpe helt til enden av banen, før det forsvarende laget kan begynne å ta spillere. Kilispilleren kan bevege seg hvor som helst rundt banen eller gjennom midten av banen, men ikke horisontalt. Kiliene kan ta hvem som helst, så lenge de selv står på en av linjene på banen.

Angripende lag

Angripende lag heter kai (umoden frukt) helt til de kommer til den andre siden, da får de navnet pazham (moden frukt). Kai og pazham kan ikke være i samme "boks" på banen. Da blir det et nytt spill.

Når en angrepsspiller blir tatt av en forsvarspiller, må forsvareren stå med begge bein på streken og slå med den hånda som er nærmest angrepsspilleren, for at slaget skal bli godkjent. Det betyr venstre hånd på venstre side, og høyre hånd på høyre side.

I Norge

I Norge blir sporten spilt på Annai Poopathi Tamilsk Kultursenters friidrettskonkurranse hvert år. Her får tamilske ungdommer muligheten til å spille sporten og lære seg spillet. Spillet blir sett på som høydepunktet av konkurransen.

I august 2023 arrangerte Tamil Youth Organisation kilithaddu-turnering til minne om 61 jenter som mistet livet under Sencholai-massakren 14. august 2006.

Kilder

  • Tamil Youth Oranization UK
  • Muntlige kilder

Eksterne ressurser


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Kilithaddu er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.