Kinopaleet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kinopaleet sett mot vest, Sørkedalsveien til høyre for bygningen, Fridtjof Nansens vei til venstre.
Fra interiøret.
Foto: Olaf Væring/Nasjonalmuseet (1924/1925).
Kinopaleet rett før det skal rives.
Foto: Erling N. Christiansen/Oslo Museum (1964).

Kinopaleet (Kino-Palæet) var en kino som lå i Sørkedalsveien 2 på Majorstuen i Oslo i krysset Sørkedalsveien/Fridtjof Nansens vei.

Bygningen

Kinoen ble oppført i 1924 etter tegninger av arkitektene Lorentz Harboe Ree og Carl Buch og hadde en utforming av eksteriøret som et klassisk, gresk tempel, med fire søyler og et marmorrelieff over hovedinngangen i kobber.

Åpningen

Den åpnet fredag 29. august 1924 med en høytidelig åpningsforestilling. Dette var en kino som lå i det daværende Aker kommune og en stor folkemengde hadde møtt opp, og rundt 800 mennesker fikk med seg festen og westernfilmen «The Covered Wagon» som åpningsforestilling.

Driften

De første årene var det privat drift i Kinopaleet og var en sterk konkurrent til den kommunalt eide Oslo kinematografer inntil de tok over driften i 1929, etter å ha hatt en samarbeidsavtale siden høsten 1926, særlig som følge av vedtaket om oppføringen av Colosseum kino rett ved siden av, og som åpnet to år senere.

Opphør

Bygningen ble revet 20. august 1964, bare ti dager før 40-årsjubileet. Det var lenge en åpen plass og parkeringsplass på tomten, senere torghandel og en paviljong tegnet av Snøhetta som ble brukt som informasjonssenter for Ski-VM 2011, fra 26. oktober 2012 overtatt av Bydel Frogner som blant annet har et servingsted for ungdom i regi av Røde Kors og Hamna fritidsklubb. Også utvidelse av Søkedalsveien til fire felt tok en del av tomten hvor bygningen sto.

Kilder


Koordinater: 59.92980° N 10.71280° Ø