Kirsten Sand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkitekt Kirsten Sand.
Foto: Ukjent, hentet fra Vi fra NTH. De første ti kull. 1910-1919.

Kirsten Eleonore Helena Sand (født 27. november 1895 i Kristiania, død 12. mai 1996 i Tromsø) var arkitekt, i 1919 den første kvinne som ble uteksaminert ved arkitektlinjen ved NTH. Før andre verdenskrig drev hun blant annet egen praksis i Oslo, og etter krigen var hun sentral i gjenoppbyggingen av Nord-Norges brente steder, som Husbankens distriktsarkitekt i Troms. Hun var også engasjert i musikkopplæring for barn i Tromsø.

Familie

Kirsten Sand var datter av jurist og fogd August Nicolai Sand (1852–1940) og Constance, født Hirsch (1854–1936). Hun forble ugift.

Liv og virke

Funiskvilla i Anton Schjøths gate 23 i Oslo, tegnet av Kirsten Sand.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Kirsten Sand vokste opp i Bærum og i Kristiania. Ved folketellingen i 1900 er familien oppført på Solbakken i Bærum, i dag Fagerhøy terrasse 9, og ved folketellingen for Kristiania for 1910 i Bogstadveien 47. Hun tok examen artium ved Hallings skole i Kristiania i 1914, og i 1915 begynte hun på NTH. Hun tok eksamen ved arkitektlinjen der i 1919, som første kvinne.

Etter arkitekteksamen og en tid med oppmålingsarbeid i Sverige, var Sand ansatt i ved Ingeniørvåpenet i et halvt år, og arbeidet med boliger for Forsvaret. Hun var deretter ansatt ved Centralbankens arkitektkontor, hos arkitektene August Nielsen og Harald Sund i Oslo, og ved Aker kommunes reguleringsvesen. I 1928 åpnet sin egen praksis i Oslo. På de ti årene hun drev, tegnet hun særlig småhus og hytter, de fleste i hovedstadsområdet.

Etter krigen var Sand sentral i gjenoppbyggingen av Nord-Norges brente steder. Mellom 1945 og 1952 bodde hun i Skjervøy, hvor hun blant annet var Husbankens distriktsarkitekt i Nord-Troms. Sand tegnet i denne perioden rundt 30 typetegninger. Hun flyttet til Tromsø i 1952, hvor hun fortsatte som Husbankens distriktsarkitekt til 1966. Blant Kirsten Sands arbeider kan nevnes:

I Tromsø var Sand også engasjert i musikkopplæring for barn, og hun underviste selv til hun var over 90 år.

Ettermæle

Kirsten Sand er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016).

Kirsten Sand ble i 1965 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. I 1983 fikk hun Teskjekjerringprisen for sitt arbeid med musikk for barn, og på sin hundreårsdag i 1995 ble hun æresmedlem av Norske arkitekters landsforbund. I en nekrolog i Aftenposten 31. mai 1996 av Margaret Wold, ble Kirsten Sand beskrevet slik (utdrag):

En av Norges første kvinnelige arkitekter, Kirsten Sand, er død, vel 100 år gammel. Et langt og rikt liv er endt etter en enestående innsats på flere felter. I 1920-30-årene skapte hun en rekke vakre og praktiske privatboliger i Oslo-området, men så kom krigen. Etter krigsårenes ødeleggelser måtte gjenreisningen få første prioritet, og Kirsten Sand gikk med liv og sjel inn for gjenoppbyggingen av de brente steder nordpå. Hennes store virksomhet på Skjervøy og i Tromsø ga henne mange takknemlige venner i Nord-Norge. Men det var et annet virkefelt som kanskje var viktigere for henne selv og for hundrevis av barn. Hun drev musikkundervisning for store og små både fjernt og nær - med blokkfløyte og mer avanserte instrumenter

Kirsten Sand er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i fødebyen Oslo.

Kilder

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.