Kjeldearkiv:Karl Erik Høgvall: Minner fra bombingene på Kjeller i 1943 og 44, sett fra Strømmen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakkerhuset i Sørumsgata 21 malt i 1940 av Kari Henriksen.

Karl Erik Høgvall (f. 1938) har skrevet denne minneteksten:


Noen fakta

I dag vet vi at bombingene skjedde slik: På dagtid 18. november 1943 ble Kjeller flyplass angrepet av 78 amerikanske B-24 bombefly som i løpet av 11 minutter slapp 838 høyeksplosive bomber over flyplassen og deler av Lillestrøm.

Natten til 29. april 1944 kom et britisk nattangrep på flyplassen med fire jagere og 51 Lancaster bombefly. For å finne bombemålet ble det sluppet en mengde lysbomber, som da hang i sine fallskjermer rundt hele Strømmen og Lillestrøm. Disse var så kraftige at det ble så lyst som midt på dagen.

Lokalt i Strømmen

Vi bodde den gang i det som het Jernbanegata 7. Huset ble i 1955 innløst av Strømmens Værksted for å gi plass til det nye maskinverkstedet, og i dag ligger Vinmonopolet der huset sto. Veinavnet er blitt Stasjonsveien.

I 1943 var jeg 5 år. Far var på arbeidet. Mor, jeg og besteforeldrene mine gikk ned i kjelleren vår. Det var en god kjeller som ga god beskyttelse, sa far. Han hadde dekket vinduene med store steiner mot bombesplinter. Vi mente at her var vi trygge, så sant ikke naboen Strømmens Værksted skulle bli bombet. Etter angrepet viste det seg at et vindu i annen etasje var sprukket, og badevekta hadde falt ned på gulvet etter at huset hadde ristet litt. Verre var det ikke.

I 1944 var jeg blitt 6. Flyalarmen gikk sent på kvelden, og de voksne ante nok at dette kunne bli farligere enn vanlig. Alle i huset, unntatt farfar på 82, gikk da til Strømmen stasjon. Der samlet vi oss med flere andre i jernbaneundergangen. Det var det tryggeste stedet, mente de voksne. Alle var redde. Jeg fikk ikke lov til å prate, det var sjeldent. Ikke så lett for en seksåring.

Etter 2-3 timer hørtes det ut til å roe seg der ute. Vi fikk lov å gå opp trappen fra undergangen og titte ut. Det brant tydeligvis flere steder i Lillestrøm, vi så bare lysskjæret. Plutselig eksploderte det, og himmelen ble ildrød. Vi styrtet ned trappa igjen. I ettertid forsto vi at det var et lager av ammunisjon og/eller bensin som hadde eksplodert.

"Faren over"

En stund etterpå gikk «Faren over»-signalet over luftvernsirenene. Vi kunne rusle hjem igjen. Det var ingen skader hos oss.

Treffsikkerheten viste seg å være liten denne gangen også. Bombene ble spredt over et stort område men heldivis ingen i Strømmen. I Lillestrøm falt det bomber i området rundt Sørumsgata, og 12 sivile omkom. Et av de skadede husene tilhørte pølsemaker Bakker. Huset hadde kjeller, ikke alle hus i Lillestrøm hadde det. Derfor hadde et par naboer også søkt tilflukt der. En av bombene traff like inntil kjellermuren og slo den innover. Alle åtte omkom. En annen bombe traff i veien, se bilde. En av fars venner var i nær familie med Bakker. Jeg mener å huske at han var bror av pølsemaker Bakker, og han hadde 9 søsken. Vi besøkte ham dagen etter. Da hadde han vært med og hentet ut de omkomne. Han viste oss en sølvskje fra huset. Den var helt krøllete, husker jeg.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.