Kjeldearkiv:Per Høstland: Kjeller opplevd fra Gamle Strømsvei i 1943 og 1944

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser Høstlandfamiliens nattlige vandrerute til Sandbekken 29. april 1944.
Per Høstland 7 år 1946.

I minneteksten Kjeller opplevd fra Gamle Strømsvei i 1943 og 1944 forteller Per Høstland (1939-) krigsminner som har brent seg fast i sinnet. Han var knapt fem år gammel da han opplevde dette.

Kjeller bombet 1943

At det skjedde den 18. november, er ikke noe jeg husker, men jeg husker at det var midt på lyse dagen. Vi hadde samme år flyttet til Gamle Strømsvei, og vi kunne se at det krøp tyske soldater i veikanten. I annen etasje hos oss bodde familien Lund. Denne dagen hadde Lund fri, for han jobbet på Kjeller, og siden tyskerne skulle holde øvelse, fikk de norske arbeiderne fri. Lund gikk for å snakke med soldatene i veikanten, men fikk beskjed om å gå inn. Han sa at han jobbet på Kjeller og visste at dette at dette bare var en øvelse. De avfeide han, for nå var det ikke bare øvelse. Like etter smalt det, og vi kjenner resultatet. Flere personer ble drept i angrepet, blant dem tre nordmenn.

Dette visste de voksne

I ettertid vet vi at flyene angrep fra sørøst, at tyske offiserer feilvurderte flyenes identitet, og antok det var fly fra Luftwaffe. General von Falkenhorst, øverstkommanderende for de tyske styrkene i Norge, spurte selv om flyene som kom mot Kjeller, og ble beroliget med at det var deres egne. Siden det var antatt at flyene var tyske, grunnet militærøvelsen, var luftvernkanonene ladet med løsskudd, og bemannet av sivile tyske arbeidere fra forskjellige motorverksteder ved flyplassen. Reparasjonsverkstedene ved flyplassen ble midlertidig lammet av angrepet. Kort tid etter angrepet flyttet BMW motorverkstedet til Gresvig sykkelfabrikk på Alnabru i Oslo. Daimler Benz’ motorverksted ble og satt ut av spill under angrepet, og flyttet virksomheten til Sandefjord.

Kjeller bombet 1944

En natt blant flere, ble vi vekket opp av flyalarm. Senere har jeg fått vite at det var natt til 29. april. Ryggsekker stod, som vanlig, ferdig pakket, og min reaksjon var også som vanlig. Med det samme flyalarmen gikk, begynte jeg å riste og skjelve, som i frostrier. Men det var ingen bønn: På med klær og ut på veien. Oppover, dvs. sydover Gamleveien. Vi så lysbombene og vi så Strømmen, hele Bråte og Bråtejordet. Vi kunne sikkert lest avisen om vi hadde hatt noen. Etter å ha gått forbi Nygata kom vi til første hus, som var “steinhoggern”. Med det samme kom det et par tyskere ridende, og vi krøp godt inntil den granhekken som i sin tid stod der. Siden bar det videre inn til Sandbekken omtrent.

At det går an å huske slike detaljer når man knapt er fem år, er meg fremdeles en gåte. Da vi kom hjem igjen var kryddersettet, som hadde stått på en hylle, falt ned, og krydder, gryn og knuste deler lå strødd utover gulvet.

Senere fikk vi vite at Kjeller flyplass ble satt ut av drift på grunn av angrepet, og rollen til Kjeller flyplass som hovedverksted for Luftwaffe i Norge og Finland opphørte. Vi fikk også høre at engelskmennene ikke hadde verdens beste treffsikkerhet, og at mange bomber havnet langt fra Kjeller. Tolv norske mistet livet, syv ble skadet og mange eiendommer ble ødelagt.



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.