Knut Dorenfeldt Aubert

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Dorenfeldt Aubert.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.

Knut Dorenfeldt Aubert (født 19. juni 1920 i Kenya, død 26. april 1945 i Eggedal) var motstandsmann under andre verdenskrig, og en av sju Milorg-jegere som falt under Haglebuslaget.

Han var sønn av Christian Aubert (f. 1892 i Sørkedalen, d. 1954) og Sonja Aubert f. Dorenfeldt (f. 1893 i Trondheim, d. 1955) og ble sjøl født i Nairobi i Kenya. På farssida tilhørte han slekta Aubert. Hans fetter Kristian Gunnar Aubert og firmenningen Frans Oscar Johan Aubert ga også sine liv under krigen.

Ved krigsutbruddet i 1940 studerte han filologi. Han begynte så å jobbe på farens gård i Skoger, som nå er en del av Drammen kommune, og kom inn i Milorg.

I april 1945 ble han sendt til en øvelse i Eggedal i Sigdal kommune. Den 24. april ble det gjennomført en razzia i bygda etter mistanke om flydropp, og Milorg-jegerne ved Haglebuvatna ble satt i alarmberedskap. Ting roa seg ned, men den 26. april kom en større styrke med tyske og norske mannskaper. Det kom til kamphandlinger, og Aubert var en av de som falt.

Etter slaget ble kroppene til de falne Milorg-jegerne kasta i vannet. Etter krigen ble tyske krigsfanger satt til å hente dem opp, så de kunne få en verdig begravelse.

Kilder