Kongen av Bastøy
Kongen av Bastøy er en dramafilm fra 2010 som tar for seg forholdene på Bastøy skolehjem omkring 1915. Den tar utgangspunktet i opprøret som fant sted i mai 1915, da politiet tilkalte Marinen da de selv ikke klarte å få kontroll på guttene på øya. Filmen ble regissert av Marius Holst etter manus av Dennis Magnusson og Eric Schmid; dette var i sin tur basert på et manus av Lars Saabye Christensen og Mette Marit Bølstad.
Premieren fant sted den 17. desember 2010, og i 2011 fikk Kongen av Bastøy Amandaprisen for beste spillefilm. I tillegg ble det også Amandapris til Trond Nilssen for beste mannlige birolle og Johan Söderquist for beste filmmusikk.
Handling
Hovedpersonen er 17 år gamle Erling, spilt av Benjamin Helstad, som blir sendt til guttehjemmet på Bastøy. Han blir kjent med Olav, spilt av Trond Nilssen; Ivar, spilt av Magnus Langlete; Øystein, spilt av Morten Strøm (skuespiller) og andre gutter på «brakke C». Bestyreren, spilt av Stellan Skarsgård, er svært autoritær. Enda verre er det med husfar Bråthen, spilt av Kristoffer Joner, som er alkoholisert og brutal. Gutten på hjemmet blir utsatt for overgrep og vold, og etter at en mislykka flukt ender i tragedie, leder Erling og Olav et opprør på øya.
Historisk nøyaktighet
Filmen bygger på de faktiske hendelsene i 1915, men er en fri tolkning av dem. Ut fra hva man vet om forholdene på Bastøy skolehjem på den tida, ut fra vitnemål fra flere som var der, gir filmen et realistisk bilde. Det er også riktig at både politiet og militæret ble satt inn for å slå ned opprøret på øya. Personene i filmen er fiktive, men gir et godt bilde av hva slags gutter det var som ble sendt til skolehjemmet.
Det var ikke mulig å spille inn filmen på Bastøy, ettersom Bastøy fengsel bruker praktisk talt hele øya, inkludert flere bygninger fra guttehjemstida. Filmen er spilt inn i Estland, og bygningene som ble brukt er svært ulike de som står på Bastøy. Flere av bygningene fra guttehjemstida står fortsatt, blant annet Administrasjonsbygget, Solvang (nå fengselsvakta), Avdeling Breidablikk (nå inntakshus for nyankomne innsatte) og Avdeling Granly (også inntakshus). Tittelen «husfar» brukes forøvrig også fortsatt, men i dag brukes den om en innsatt som har renholdet på et inntakshus som sin primære jobb. En låve på øya ble brent ned i forbindelse med opprøret; i filmen er dette en låve som ble reist spesielt for formålet i Estland. Når det gjelder geografien på øya stemmer ikke filmen helt med virkeligheten, men den gir like fullt et godt bilde av avstanden til land og landskapstypene man finner på øya.