Kongens dam (Bamble)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Dammen fra 1903 som er søkt revet.
Foto: Joakim M.J. Wik/NVE (1935).
Må ikke forveksles med Kongens dam (Kongsberg), et damanlegg for å sikre driftsvann til Kongsberg Sølvverk

Kongens dam i Bamble er fra 1903 og erstattet en tidligere tredam til småskalaindustri ved utløpet av Gyteelva fra Hellestveitvann (31 moh.) i Herrevassdraget ved Herre.

Kraftverket på nedsiden av dammen med en tømmerrenne forbi.
Foto: Joakim M.J. Wik/NVE (1935).

Dammmen fra 1903 ble bygget for å forsyne Bamble Aktiecellulose A/S med kraft og var i drift 1907-1978. I åra 1948 til 2000 brukt for å sikre kommunal vannforsyning. Dammen nedlagt i 2020 og er søkt revet.

Historie

Navnet «Kongens dam» skal ha sin bakgrunn i at området etter reformasjonen 1537 ble overført fra Gimsøy kloster til Kongen som en del av kongemaktens konfiskering av alle kirkelige eiendommer.

I Gyteelva og i Herreelva nedenfor har vannet fra Hellestveitvann til utløpet i Frierfjorden, en strekning på 2,4 kilometer, vært regulert siden århundreskiftet 1400/1500 ved hjelp av dammer og gitt kraft til de tidligste sagbruk og kverner, senere også til blygruver, jernverksdrift, cellulosefabrikk, tømmerfløting og vannforsyning i Bamble kommune fra til 2000. I 1543 ble det anlagt smeltehytte og pukkverk ved Gyteelva i forbindelse med at det ble funnet sølv og bly. Denne virksomheten ble ikke langvarig, og det er ingen spor etter smeltehytte eller pukkverk i terrenget i dag, men etter gruvene finnes det enkelte minner etter denne virksomheten.

I åra 1713 til 1869 var det et hammerverk i drift her, det var et jernverk med to stangjernshammere og den ene av disse lå ved dammen.

Dammen fra 1903

Dagens dam fra 1903 erstattet en gammel sperredam bygget som en nåledam som lå 100–150 meter lengre opp enn dagens dam. Dammen fra 1903 regulerte opp vannstanden i Hellestveitvannet med ytterligere fire meter, tilsammen rundt 8,5 meter over naturlig vannstand. Dammen er bygget med store murte steinblokker med mørtel som tetningsmiddel i fugene. Den er 11 meter høy, lengden er 116 meter og bredden er 4,5 meter. I midtpartiet er et et åpent flomløp. Dette ble sammen med damkronen bygget om i 1996. Fra dammens fot går det en rørgate ned til kraftstasjonen litt lenger nede i elva.

Kulturminne

Dagens dam og miljøet langs elva illustrerer et meget gammelt og kompakt industriområde basert på vannkraft. Den fint utformede og solide murdammen er et av få fysiske spor etter virksomhetene med utgangspunkt i Herreelva, som er et vernet vassdrag siden 1973.

Rives ?

Dammen og alle vannrettighetene ble i 1998 kjøpt av privatpersonen Rune Engen gjennom selskapet Bamble Bruk A/S. Siktemålet var å skape et industrihistorisk senter.

I januar 2019 ble dammen og eiendommen solgt til entreprenørskapet Vestviken Utvikling, blant annet med riving som et alternativ, finansiert av all natursteinen som da ville bli tilgjengelig. Dette har også sin bakgrunn i at at dammen ikke lenger her noen inntektsgivende funksjon og ikke lenger er i forskriftsmessig stand i henhold til kravene til sikkerhet som er nedfelt i damforskriften. Den er derfor stengt av NVE og nedtappet.

Eieren ønsker derfor å legge dammen formelt ned. Vannressursloven slår fast at dammer som ingen lenger vil holde ved like, skal legges ned. Dersdom dammen blir overført til noen som kan og vil holde den i stand, eller blir fredet etter kulturminneloven, kan NVE nekte nedlegging. En nedlegging med tilbakeføring til naturlig vannstand vil bety at denne senkes med 8,5 meter og arealet reduseres fra 1,5243 km² til rundt 1,2 km².

Det er blitt gjort flere forsøk på å la kommunen overta dammen, men dette har vært vanskelig å få på plass.

Kilder og litteratur

Historie – Kulturminne

Framtid/rives?


Koordinater: 59.0967° N 9.5295° Ø