Kuli-løypa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kuli-løypa er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Smøla kommune i Møre og Romsdal.

LøypenKuløya er lagt mellom ulike fredede kulturminner. Her finnes i et av Møre og Romsdals største gravfelt mer enn 100 automatisk fredede kulturminner. Øyen var trolig et maktsenter i jernalderen, og blant sporene fra den tiden er Kulisteinen, som også er kjent som «Norges dåpsattest», et av de mest spesielle. Gravfeltet er privat område, så vis hensyn og hold hunder i bånd, ta hensyn til beitende dyr, ta med boss hjem og tenn ikke bål.

Gravfeltene på Kuløy

Gravfeltene på Kuløy i Møre og Romsdal er et av fylkets største, med mer enn 100 automatisk fredede kulturminner og flere bevarte gravfelt. Feltene ligger på øyen Kuløy i Smøla kommune, og de ble opprettet i tiden fra steinalderen frem til vikingtiden. Mange av gravminnene er godt synlige, da beiting og lyngbrenning holder gjengroingen lav. Utformingen av gravminnene varierer, det finnes runde, avlange, firkantede, steinringer og bautaer. Kuløy var trolig et maktsenter i jernalderen. Det kan ha vært kontinuerlig gårdsdrift her i 3500-4000 år etter hva tidsbredden i arkeologiske funn viser. På øyen skal Kuløyhersen Kong Kul[1] ha holdt til i tidligere tider, her stod Kulisteinen frem til 1913 og i en stenring øst på øyen er en stor hvit sten som man antar er en fallossten som antagelig bandt sammen fruktbarhet og død plassert.

Kulisteinen

Kulisteinen.
Foto: Dagfrid Boot

Kulisteinen er en 1,9 meter høy, slank og firesidet runestein, med et innhugd kors på den ene bredsiden og runeinnskrift i to loddrette linjer på den ene smalsiden. Toppen av steinen mangler. Steinmaterialet er gneis.

Kulisteinen blir kalt Norges dåpsattest, fordi det er første gang man vet om at navnet "Norge" er brukt på norsk jord. Steinen er også en av de første kjente kildene som vitner om og gir en datering av innføringen av kristendommen til Norge. Selve steinen ble i 1913 flyttet til vitenskapsmuseet i Trondheim, men det ble i 1989 reist en kopi på Kuli i Smøla kommune, Møre og Romsdal der man antar at originalen sto.

Referanser

  1. Smøla minne 1969


Kulturminneaaret logo kort.jpg Hele eller deler av Kuli-løypa er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.