Lauenburg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Schleswig-Holstein, med Lauenburg nederst til høyre (sørøst).
Foto: Wikimedia Commons

Hertugdømmet Lauenburg (Herzogtum Lauenburg eller dansk: Lauenborg) er et distrikt (landkreis) i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland. Den grenser (fra vest og med klokken) til distriktet Stormarn, byen Lübeck, delstaten Mecklenburg-Vorpommern, delstaten Niedersachsen og bystaten Hamburg. Hovedstaden er Ratzeburg, som en del av Lauenburg i 1937 etter å ha vært en del av Mecklenburg.

Lauenburgs våpen er et hvitt, venstrevendt hestehode på rød bunn omgitt av en sjakkbrettaktig svart-hvit bord.

Kretsen kaller seg Hertugdømmet Lauenburg fordi den kan spores tilbake det middelalderske hertugdømmet Lauenburg, som var en av restene etter det opprinnelige hertugdømmet Sachsen. I årene 1203 til 1227 lå området under Danmark, og deretter under hertugdømmet Sachsen. Dette ble i 1260 delt i de to statene Sachsen-Wittenberg og Sachsen-Lauenburg, og sistnevnte ble snart kjent bare som Lauenburg. Mens territoriet til Sachsen-Wittenberg endret seg mye gjennom århundrene, bestod hertugdømmet Lauenburg nesten uendret helt til det mistet sin uavhengighet i 1689 da det gikk i arv til fyrstene av Braunschweig-Lüneburg (Huset Hannover). De hersket over store deler av det området som i dag utgjør delstaten Niedersachsen.

Ved Kielfreden i 1815 kom området under den danske kongen, som makeskiftet med Vorpommern som danskene hadde fått som kompensasjon for tapet av Norge. Dette var mer attraktivt for danskene som da kunne legge det til Holstein som da var under den danske kongen i rollen som tysk hertug.

Under første slesvigske krig ønsket de danske nasjonalliberale å dele hertugdømmene slik at Holstein og Lauenburg med tysk befolkning kunne skilles ut mens Slesvig som dansk fullt ut kunne integreres i Danmark.

Etter det danske nederlaget i andre slesvigske krig i 1864 kom Holstein, sammen med Slesvig under preussisk kontroll og Schleswig-Holstein ble opprettet som en provins i Preussen fra 1867 og har siden vært tysk.

Kilder


Koordinater: 53.6989° N 10.7742° Ø