Vorpommern

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Mecklenburg-Vorpommern, med dagens distriksinndeling etter reformen i 2011 og den historiske grensen mellom de to landskapene, markert med rød/hvit stiplet linje.
Området hvor den tysk/polske grensen går vest for Oder til høyre, med Stettin liggende rett utenfor bildekanten. Swinemünde er ikke markert på kartet, men ligger ved utløpet til Østersjøen, nord for Stettiner Haff.
Foto: Wikimedia Commons

Vorpommern er et landskap i Nord-Tyskland på rundt 6 000 kvadratkilometer som ligger mellom Mecklenburg i vest og sør, Brandenburg i sør Østersjøen i nord, og Polen i øst. Vorpommern er idag den østlige delen av den nåværende tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Historie

Vorpommern («Forpommern») er historisk en del landskapet Vest-Pommern. Vorpommern utgjorde historisk sett, særlig fra en inndeling i 1532 og etter freden i Westfalen etter Tredveårskrigen i 1648 den del av Vest-Pommern som lå vest for elva Oder og inkluderte Pommerns historiske hovedstad Stettin og den tilhørende havnebyen Swinemünde. Den del av Vest-Pommern som ligger øst for Oder blir kalt Hinterpommern («Bakpommern»).

Svensk Pommern

Under trettiårskrigen hadde Sverige sikret seg kontroll over Pommern og deler av Schlesien og Preussen. Ved freden i Westfalen i 1648 ble Vorpommern under svensk overherredømme som Svensk Pommern med hovedstad i Stettin.

Svensk Pommern var likevel en del av Det tysk-romerske rike som et len under den tysk-romerske keiseren, og den svenske kongen var som hertug over Svensk Pommern riksfyrste Det tysk-romerske rike.

Under Napoleonskrigene var Sverige en av Frankrikes morstandere, og Svensk Pommern var okkupert av Frankrike i årene 1807 til 1809. Ved Kielfreden etter Napoleonskrigene ble området gitt til Danmark soom kompensasjon for å måtte avstå Norge til Sverige. Danmark makeskiftet imidlertid dette området med Preussen og fikk Lauenburg i stedet, som ble lagt til Holstein.

Nyere tid

Vorpommern ble i 1815 inkorporert som Neuvorpommern sammen med Hnterpommern til den preussiske provinsen Pommern med Stettin soom hovedstad. Dette var situasjonen fram til 1945.

Da den nye grensen mellom Polen og Tyskland skulle strekkes etter andre verdenskrig, ble denne i hovedsak lagt langs elvene Oder og Neisse, bortsett fra helt i nord gjennom Vorpommern hvor den ble trukket noe vest for Stettin og Swinemünde, som da ble de polske byene Szczecin og Świnoujście. I dag er det derfor området vest for den tysk/polske grensen som omtales som Vorpommern.

Norge

August Friederich von Wackenitzs gravminne på Krist kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
  • Baltzar von Platen (1766–1829) var fra Rügen og var stattholder i Norge og døde i Christiania mens han satt i embetet. PLatens far, feltmarskalk Philipp Julius Bernhard von Platen (1732–1805) ble naturalisert som svensk i 1778 og var generalguvernør i Svensk Pommern.

Kilder


Koordinater: 54.3129° N 13.0916° Ø