Mecklenburg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med familienavnene Mechlenburg eller Mechlenborg
Kart over Mecklenburg-Vorpommern, med dagens distriksinndeling etter reformen i 2011 og den historiske grensen mellom de to landskapene, markert med rød/hvit stiplet linje.
Foto: Wikimedia Commons

Mecklenburg (da: Meklenborg) er et landskap i Nord-Tyskland på rundt 16 000 kvadratkilometer som ligger mellom Holstein og Niedersachsen i vest og Vorpommern i øst, Brandenburg i sør og er idag den vestlige delen av den nåværende tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Naturlige grenser er Østersjøen i nord, Elben i sørvest og de tre elvene Recknitz, Trebel og Pene i øst.

De største byene i Mecklenburg er Rostock (største by), Schwerin (historisk hovedstad), Neubrandenburg og Wismar. Mecklenburg er forholdsvis tynt befolket med rundt 1,6 millioner innbyggere. De viktigste næringene er landbruk, turisme og to universiteter. Industrien er begrenset til enkelte skipsverft i Rostock og Wismar. Universitetet i Rostock ble opprettet allerede i 1419 og Jens Bjelke studerte her rundt 1600.

Historie

Landskapet har gjennom historien vært under lagt både danske og tyske herskere. Hertugdømmet Mecklenburg-Schwerin eksisterte innenfor Det tysk-romerske rike fra 1379 og fra 1500-tallet var en avtale mellom prelater, riddere og stender gjeldende grunnlov helt til revolusjonen i 1918, da det ble innført en republikansk forfatning. I 1815 ble hertugdømmet Mecklenburg-Strelitz skilt ut i det sørøstlige hjørnet av Mecklenburg.

I 1934 ble Mecklenburg samlet ved de nasjonalsosialistiske myndighetenes reorganisering av landet etter maktovertakelsen året før, med at to statene Mecklenburg-Schwerin og Mecklenburg-Strelitz forent til én riksdel styrt av en riksstattholder.

Mecklenburgs historie etter andre verdenskrig blir behandlet i artikkelen om delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg i Norge

Foruten en del personer fra Meckenburg som har virket i Norge, har landskapet også gitt navn til enkelte geografiske områder og husmannsplasser, da i den danske språkvarianten Meklenborg.

Steder

Slekter

Personer

Kilder


Koordinater: 53.6243° N 11.4186° Ø