Lista fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lista fyrstasjon
Lista-fyrstasjon.jpg
Foto: Svein-Magne Tunli
Oppretta: 1836
Status: Automatisert og avbemannet 2003
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten
Kommune: Farsund kommune
Fylke: Vest-Agder
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Lista fyrstasjon ligger på Ytre Listalandet. Fyrtårnet i huggen granitt er fra 1833 og er 34m høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårn av denne typen på stasjonen. Årsaken til dette behovet var å skille Lista fra andre fyr. Stasjonen omfatter maskinhus, boliger med tilhørende uthusfunksjoner, uthus, tuft etter smie, vei til landing, samt naust. Fyrstasjonen har meteorologisk stasjon og kystmeldingstjeneste i tillegg til fyrdriften. Området er avsatt til landbruks-, natur-, og friluftsformål i kommuneplanen for Farsund.

Fyrstasjonen er et karakteristsisk landemerke i det flate, særegne og rike kulturlandskapet på Lista. Fyrtårnet er det eneste høye steintårnet i regionen og sjeldent i norsk fyrhistorisk sammenheng. Fyrmesterboligen med uthus er blant de få bygningene ved fyrstasjonene her i landet fra begynnelsen av nittende århundre, og har derfor høy aldersverdi. Linseapparatet har fyrteknisk verdi.

Lista fyrstasjon har miljøskapende verdi slik den ligger samlet og avgrenset av steingjerder i det åpne landskapet. Fyrstasjonen har betydning sett i sammenheng med Listakysten som er Norges største skipskirkegård. Det har stor fyrhistorisk interesse at det har vært tre like fyrtårn på stasjonen.

Fyret er medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening.

Kilder

Se også

  • Lista fyrstasjons hjemmeside: [www.lista-fyr.no www.lista-fyr.no]
  • Norsk fyrhistorisk forenings sider www.fyr.no

Koordinater: 58.10928° N 6.56691° Ø